Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monitorskolan visar intresse för expansion: "Perfekt läge att bygga på Varvet"

Tomterna vid Varvet, öster om gamla sjöbodarna i Hudiksvall, lockar företag att etablera verksamheter. Nu markerar även Monitorskolan sitt intresse.

Annons

– Här skulle vi vilja bygga Monitorskolan, säger rektor Johanna Örnehag och tittar ut över tomten vid Varvet.

I dagsläget är området mest täckt av ogräs och tomten ser inte mycket ut för världen, men hon gillar läget och säger att den passar för at starta en friskola med 150 grundskoleelever. Tanken är också att skolan ska gå att bygga ut.

Se inslaget: Monitor-Åke i ny satsning: Startar friskola i Hudiksvall

– Det skulle vara ett perfekt läge med tanke på allaktivitetshuset som Roph Invest bygger. Det är nära till stan, det finns kommunikation, det är nära till friluftsliv – hela östra området, och vi har nära till andra skolor och förskolor här.

Johanna Örnehag är rektor för Monitorskolan.

Monitorskolan har sökt om att starta friskola hösten 2017 och företaget är ivrigt att sätta igång för att bli klara till augusti samma år.

– Därför är det angeläget för oss att få tillgång till tomten och kunna bygga här, betonar Johanna Örnehag

Hon säger att det finns intresse att samarbeta kring skolan från både föreningsliv och från företag. Hon har också mött intresse från lärarkåren, elever och föräldrar.

Se även: Här är bilderna från Bromangymnasiets bal!

Monitorskolan profilerar sig genom att den lägger fokus på it, idrott och hälsa och vill vara en tidsenlig skola.

En av grundarna till företaget Monitor, Åke Persson, sa i en tidigare intervju att det ligger i deras intresse att få utbildad arbetskraft till Monitor och att det därför var angeläget att starta en friskola av det här slaget.

Det är Skolverket som beslutar om Monitorskolan får starta friskola, medan det är kommunens ansvar att finansiera alla barns och ungdomars utbildning. Kommunen ska yttra sig innan Skolverket tar sitt beslut, vilket väntas ske före årsskiftet.

Se också: Enklare pendling: Hudikgymnasiet vill ha centralt läge

Om inget annat angetts gäller samma bestämmelser i den nya skollagen för de olika skolformerna oavsett om huvudmannen är kommunal, landstingskommunal eller privat.

Mer läsning