Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vi har all anledning att hylla vår skog

Vi bor så nära denna fantastiska miljö: bara att kliva ut och ta ett djupt andetag frisk och syrerik skogsluft, kryddad av tall- och grandoft. Skogen har en direkt, positiv, inverkan på vår hälsa och är en grund för landskapets ekonomi.

Annons

Omkring 100 000 personer arbetar i skogsnäringen i Sverige. De flesta jobbar på processindustrier eller sågverk, inom transporter, service, verkstäder eller direkt i skogen.

Skogen är på ett eller annat sätt med i alla hälsingars liv. Vi lever i ett skogslän och i ett skogsland. Om vi skulle lasta allt som avverkas i Sverige varje år på timmerbilar, så skulle raden av timmerbilar nå nästan ett halvt varv runt jorden. Så stor är volymen. Ofattbara 89 miljoner skogskubikmeter avverkas varje år och tillväxten är 100 miljoner kubikmeter.

Tack vare denna tillväxt har vi dubbelt så stor virkesvolym i skogarna i dag jämfört med för hundra år sedan.

Sverige är trea i världen efter Kanada och USA när det gäller att exportera skogsrelaterade varor och fibrerna från Hälsingland kan lika väl finnas i en planka i en Hälsingegård, en pappersnäsduk i en ficka i Hong Kong eller omsluta en förpackning på en hylla hos livsmedelskedjan Tesco i Prag.

Sett till ekonomi och sysselsättning betyder den också mycket för exempelvis verkstadsindustrin. Det har jag sett på nära håll genom besök på många olika verkstäder. Där framställs maskiner och verktyg som allt säkrare och effektivare kan skörda, transportera, processa och leverera det som till slut blir papper, trä, bränsle och olika material till konsumenter och andra företag runt om i världen.

Intressant är att näringen har en utjämnande effekt på arbetsmarknaden. Skogen står där den står och ger arbete i glesbygd. Den flyttar inte till storstäderna.

Sveriges lantbruksuniversitet klev lite utanför ramarna när forskarna Ann Dolling och Ylva Lundell undersökte hur stressdrabbade människors hälsa påverkas av vistelse i skogsmiljö. Det fanns tidigare studier som pekade på hälsosamma effekter av att vara i skogen, men studien gick nu mer på djupet.

Deras resultat visar att skogsvistelse har positiv effekt på personer med utmattningssyndrom, det vi i dagligt tal kallar utbrändhet. Efter två timmars ensamhet i skogen kände sig deltagarna mer avspända, gladare, mer harmoniska, lugnare och mer klartänkta än innan de gick ut. Sett över hela den tvåmånadersperioden undersökningen pågick blev deltagarna alltmer harmoniska med tiden.

Favoritmiljön var öppna och relativt ljusa miljöer, helst med utsikt över vatten.

Sådana miljöer finns det gott om i Hälsingland och med tanke på det stora fokus vi har på hälsa i dag finns stora förutsättningar för en hälsoindustri som fortfarande är liten. Nyligen har satsningar på exempelvis Järvzoo och Orbaden uppmärksammats och de kan mycket väl bli framtida succéer.

Det kan bli en knivig fråga för oss redaktörer att klura ut om kommande reportage därifrån passar bäst i en skogs- eller hälsobilaga. Men det blir ett kärt besvär att reda ut.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons