Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikföretagares miljardprojekt i Gävle: "Allt det här hade vi kunnat göra i Hudiksvall"

Det är precis inflyttat på det nya äldreboendet, nu leder Hudikföretagaren Jon Larsgården byggandet av ett +70 boende, i oktober blir det byggstart för Silvertornet som blir högsta byggnaden i Gävle.

Annons

Om fem-sex år när projektet är klart har det byggts tusen lägenheter i tre kvarter.

Hudikföretagaren Jon Larsgården leder miljardprojekt i Gävle.

Läs också: Hudikföretagaren Larsgården bygger privat äldreboende i Gävle

– Allt det här hade vi kunnat göra i Hudiksvall, men det finns ingen tillgänglig mark. Hur kan Kattvikskajen fått stå obebyggd i så många år? Åk till närmaste Norrländska kuststad så ser man hur dom förvaltar ett sådant exklusivt läge.

Att man diskuterar komplicerad kajförstärkning är bara nonsens, vi ska inte flyga till månen, förstärka kajergör man land och rike runt dagligen. Hudiksvalls Bostäder har 6 000 i bostadskö... vad väntar vi på säger Jon Larsgården.

Han började ursprungligen på NCC och fick köpa byggverksamheten i Hudiksvall 2002 och startade Hälsingebygg som i sin tur köptes upp av Peab 2008. Då inledde han exploateringen av östra delen av Tuna Fors industriområde och förvaltar 15 000 kvadratmeter lokaler i Hudiksvall. I våras köpte han kvarteret Näcken i Hudiksvall. Just nu bygger han nya lokaler åt Friskis & Svettis i Hudiksvall. Vid sidan om förvaltning tar han också projektledningsuppdrag.

Just nu projektleder Jon Larsgården exploateringen av tre kvarter i centrala Gävle på uppdrag av Uppsalaföretaget Pro Nordic. Den första etappen var ett äldreboende med Larsgården som delägare. Fastigheten med 81 lägenheter är redan såld till fastighetsbolaget Hemfosa och hyresgästen vårdkoncernen Humana flyttade in för en månad sedan.

– För oss är det här något av ett pilotprojekt där vi vill visa hur teknik och omvårdnad kan gå hand i hand, säger marknadschef Angelika Strandberg vid Humana AB.

Skiss över det första kvarteret som byggs vid Södra centralgatan.

I etapp 2 är Jon Larsgården inte delägare men väl projektledare. Även i det här fallet är det ett projekt på runt 200 miljoner kronor. Bygget ska bli 17 våningar och 52 meter högt. Det blir bostadsrätter med inriktning på köpare som passerat pensionsåldern.

I konceptet ingår conciergesservice genom vilken de boende kan få hjälp att beställa biljetter, boka restaurang eller beställa fotvård. Försäljningen av lägenheterna startade i mars med inflyttning i juni 2017.

– Det blir litet amerikanskt med en reception och det konceptet är inte så vanligt i Sverige, säger Jon Larsgården.

Några meter högre blir bostadsrättsföreningen Silvertornet som börjar byggas i oktober. Namnet är inspirerat av panelen som byggnaden ska kläs med; det är samma silverglänsande plåt som på Kista Science Tower. Silvertornet får 64 lägenheter med en gemensam takterass högst upp.

I Hudiksvall planeras det för byggande i Östra hamnen men där byggs som högst en kontorsbyggnad på fem våningar.– Det måste byggas högt, högre än sex våningar, för att bli lönsamt, säger Jon Larsgården.

Gävlebyggets fjärde etapp blir 34 lägenheter med särskild inriktning på boende för ungdomar.

– Då får vi ett helt kvarter med hela mixen av människor, från ungdomar till de allra äldsta och det är viktigt för att ge kvarteret en bra boendemiljö, säger Jon Larsgården.

Det här är vad som planeras i det första av tre kvarter som Pro Nordic äger på Söder i Gävle. I nästa kvarter blir det både bostadsrätter och hyresrätter samt äldreboende. Sammanlagt investeringar på strax under en miljard kronor även i det kvarteret.

Skiss över det andra kvarteret längs Södra centralgatan.

Det är stora projekt men Jon Larsgården pekar på att det pågår stora projekt i kuststäder som Uppsala, Sundsvall, Umeå och Luleå. Samtidigt är det akut bostadsbrist i Hudiksvall och priserna på bostadsrätter ligger nästan lika högt som i Gävle och Sundsvall.

–Det är bedrövligt att vi i Hudik står på perrongen och ser tåget gå. Att Hudiksvall är en mindre stad har ingen betydelse, vi behöver inte vara en miniversion av någonting, vi har kvaliteter som vi måste tro på, säger Jon Larsgården.

Lönsamheten kräver hus högre än sex våningar tycker Jon Larsgården.

Mer läsning

Annons