Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikföretagare redovisade inte egen miljonlön – åtalas för grovt skattebrott

Lönen var årligen en miljon kronor högre än Hudikföretagaren redovisade i deklarationen. Nu åtalas företagaren för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll i 24 punkter.

Annons

Företagaren medger att han flyttat pengar mellan sina personliga konton, sin enskilda firma och ett aktiebolag. Men han förnekar att han haft brottsligt uppsåt när han gjorde det.

De ekonomiska händelserna utspelar sig på tre olika platser enligt ekobrottsmyndigheten. Dels i företagarens personliga deklaration, i hans enskilda firma och i ett aktiebolag där han är styrelseordförande.

Läs mer: Dubbelt straffad frias från skattebrott

Skatteverket har utrett Hudikföretagarens affärer under åren 2009-2012. Bland annat har närmare 12 miljoner kronor i utgifter inte bokförts i den enskilda firman. Inte heller har intäkter på drygt 13 miljoner kronor redovisats under samma period.

Ekobrottsmyndigheten har också reagerat på att aktiebolagets transaktioner bokförts i efterhand. Under exempelvis räkenskapsåret 2011-12 redovisades mer än 23 miljoner kronor i drygt tusen poster först fyra månader efter att räkenskapsåret gått ut.

Det har därför inte varit möjligt att följa rörelsens förlopp utifrån bokföringen skriver kammaråklagare Jens Karlström vid Ekobrottsmyndigheten.

Läs mer: Höga böter för skattebrott

Mönstret går igenom för de fyra räkenskapsår som ingår i åtalet. Aktiebolaget har under dessa år haft omsättning på mellan 15-23 miljoner kronor som bokförts i efterhand.

Åklagaren hävdar att för låga momsbelopp redovisats med drygt 200 000 kronor per år och att arbetsgivaravgifter i nivån 350 000 kronor per år saknas i redovisningen för aktiebolaget.

I konsekvens med detta har företagaren redovisat för låg inkomst i sin personliga inkomstdeklaration hävdar åklagaren. För till exempel inkomståret 2012 skulle företagaren ha betalat 1 120 000 kronor mer i skatt enligt åtalet.

I den summan ingår också utbetalningar från den enskilda firman i form av överskott av näringsverksamhet.

Läs mer: Domaren som specialiserat sig på Hälsinglands ekobrott

Åklagaren hävdar att företagaren satt i system att inte redovisa intäkter och utgifter i sina verksamheter och att syftet med det har varit att försvåra kontroll. "Det har syftat till betydande vinning" för företagaren skriver åklagaren.

Eftersom det handlar om miljonbelopp och har pågått under åtminstone fyra år, så är minimistraffet sex månaders fängelse framhåller åklagaren.

Vad företagaren gjort sig skyldig till kommer att avgöras i en kommande rättegång inför Hudiksvalls tingsrätt. Då kommer domstolen också att ta ställning till åklagarens begäran om att företagaren ska beläggas med näringsförbud.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons