Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HT-fastigheten får ny ägare: "Bygga bostäder på parkeringen ner mot Lillfjärden"

Två företagare i Hudiksvall slår sig ihop med fastighetsbolag i Sundsvall i en miljonaffär som innehåller HT:s fastighet i Hudiksvall och Gefle Dagblads fastighet i Gävle.

Annons

– Vi har kommit överens om att inte gå ut med någon köpeskilling, säger Henrik Fredriksson, Hudiksvall, som går in i affären tillsammans med Per Eriksson, Njutånger.

HT huset sett från Västra Tullgatan, den del som enligt nya ägarna kan bli bostäder.

De är sedan tidigare partners inom Roph Invest, som äger Hiab:s tidigare verkstadslokaler och exploaterar Medskogs handelsområde.

– Men Roph är inte involverade i det här eftersom Roph har tillräckligt mycket med de projekt som vi håller på med. Därför har vi också tagit in partners för att genomföra den här affären, säger Henrik Fredriksson.

Det är Sundsvallsföretagen Peritas Invest AB och H Olofsson Invest AB som tillsammans med Hudikföretagarna bildar Perol Fastigheter AB för att genomföra affären.

Läs mer: Här har det tryckts tidningar sedan 1909

HT huset

Den stora delen av affären är fastigheten i Gävle som består av ett centralt bebyggt kvarter, sådan bebyggelse värderas till runt 10 000 kronor per kvadrat. Den fastigheten kommer att byggas om för bostäder i första hand uppger köparna.

Fastigheten i Hudiksvall har enligt fristående bedömare ett betydligt lägre värde på grund av kostnaderna för att utveckla de tidigare tryckerilokalerna som sedan 1909 byggts om och ut för att ge plats åt fem olika generationer av tryckpressar.

– Vi vill utveckla fastigheten och ser möjligheter att få in hyresgäster och fler verksamheter i lokalerna, säger Henrik Fredriksson.

Henrik Fredriksson är en av delägarna i nya bolaget Perol Fastigheter AB som köper HT-fastigheten i Hudiksvall.

Läs mer: De köper GD-huset i Gävle: "Hitta en blandning av bostäder och kontor"

Hudiksvalls Tidning kommer att finnas kvar i fastigheten som hyresgäst men de nya ägarna ser också möjligheten att bygga om delen mot Västra tullgatan till bostäder.

– Sedan finns det också mycket obebyggd mark och vi kan tänka oss att bygga bostäder på parkeringen ner mot Lillfjärden, säger Henrik Fredriksson.

HT-husets baksida vetter mot Drottningsgatan och Lillfjärden. Ett a-läge för bostäder bedömer köparna.

På grannfastigheten, kvarteret Färgaren står redan i dag byggnader som är sju våningar höga i suterängplanet. Henrik Fredriksson vill däremot inte uttala sig om möjligheterna att riva de tidigare tryckerilokalerna för att bygga punkthus. Men arkitekter är anlitade för att komma med förutsättningslösa förslag för hur den inköpta delen av kvarteret kan utvecklas.

– Det här är ett a-läge för bostäder i centrala Hudiksvall och bostäder är något som centrum lider brist på. Om vi ska riva, omvandla eller vad vi ska göra, ja där är vi inte än, säger Henrik Fredriksson.

HT-husets grannar är sju våningar höga.

Läs mer: Mittmedias byter koncernchef - tidigare vd lämnar bolaget

Mittmedia AB som äger Hudiksvall Tidning genomför affären med avsikt att vara kvar som långsiktig hyresgäst i fastigheten där HT funnits i mer än hundra år. Sedan tryckeriet lades ner förra året finns det tomma lokaler och Mittmedia vill inte ta på sig rollen som fastighetsutvecklare.

– Ja, vi vill vara kvar, för fastigheten är bra och central och fyller sin funktion för tidningens verksamhet, säger Krister Jönsson, styrelseordförande för Mittmedia förvaltnings AB.

HT har funnits i den här delen av fastigheten sedan 1909.

Mer läsning

Annons