Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingström betalar jobbsatsning: "Kan bidra till tillväxt i hela Söderhamn"

Anställda ska utbildas och arbetslösa få jobb i en ny modell som arbetats fram i Söderhamns kommun. Pengarna kommer från statlig ersättning till de kommuner som tar emot nyanlända men de är inte öronmärkta för flyktingar.

Annons

Läs också: Skolan som gör skillnad – här repareras både betyg och självförtroenden

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam är entusiastisk över möjligheten och att politikerna i kommunen har valt att sluta upp bakom modellen. Enigheten är stor.

–Jag tycker att det är jättespännande att vi drar i gång det här, säger han och hoppas på tre effekter från satsningen.

– Det ena är att vi höjer kompetensen hos enskilda medarbetare så att de kan fortsätta bidra till tillväxten på sina företag. Det andra är att det ger en möjlighet för arbetslösa som kan komma in under den fasen och det tredje är att det kan bidra till tillväxt i hela Söderhamn.

Kommunalrådet pekar på att det finns ett samförstånd mellan näringsliv, kommun och arbetsförmedling – att något måste göras för att höja kompetensen och att få ungdomar ur arbetslöshet.

I dag är 23 procent av ungdomarna i kommunen arbetslösa och andelen är betydligt högre bland utrikes födda.

Läs också: Nyanlända har kompetensen företagen söker: "Man anställer gärna folk som är lika"

Sven-Erik Lindestam, kommunalråd (S) i Söderhamn.

Det är under de förutsättningarna modellen mejslats fram.

– I den bästa av världar kan det få rejäl betydelse och ge människor som är arbetslösa möjligheten att få en fot in på arbetsmarknaden, hoppas Lindestam.

Erfarenheterna av liknande insatser pekar på att det kan bli fortsatt jobb för den som väl fått in foten hos ett företag.

När pengarna, 5,8 miljoner, tar slut, sker en utvärdering. Visar den att det fortfarande finns ett behov kan det bli fråga om att även Arbetsförmedlingen går in med pengar.

– Vi får se. Det här är en första insats som förhoppningsvis kommer att få ett rejält genomslag, säger Sven-Erik Lindestam och pekar på att han mött stort intresse från företag.

Han tror att Söderhamns kommun är de enda i landet med en sådan här modell, men tillägger att andra kommuner gärna får kopiera tänket.

Läs även: Förtroendekris för Arbetsförmedlingen – men uppskattas av företagen: "Måste få se att vi gör skillnad"

Mats Frelin är verksamhetschef vid Resursscentrum i Söderhamn och han berättar hur modellen fungerar. Ett företag kan kompenseras för utbildningskostnaden under en sexmånadersperiod, om de anställer en arbetslös.

– Vi vill stimulera till en tillväxt eller trygga en anställning i ett företag, men det kan också vara kommunala förvaltningar. Motkravet är att man anställer en person under den perioden, förklarar han.

Det finns ett material färdigt och när som helst kan modellen sjösättas, även om den inte är klar i alla detaljer.

– Vi är fullt medvetna om att det kan finnas utmaningar framåt, men då får vi hantera det då. Vår inställning är att vi vill komma igång hellre än att sätta begränsningar.

Mats Frelin, verksamhetschef Resurscentrum i Söderhamn.

– Ringer ett företag nu och säger att de vill börja, så är vi redo nu.

Några nackdelar med modellen kan Mats Frelin inte se.

I stället betonar han att liknande insatser som utbildningsvikariat, som bygger på samma tänk. Enligt forskningen om arbetsmarknadsåtgärder har sådana insatser gett de bästa resultaten.

Mer läsning