Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörskap signerat Idolvinnaren Erik Grönwall för Hälsingegymnasiets elever

Entreprenörskap och rockmusik var vad Hälsingegymnasiets elever fick serverat i en närapå fullsatt sporthall i Bollnäs, där ingen mindre än tidigare Idolvinnaren Erik Grönwall bjöd på sina erfarenheter som företagare.

Annons

Rockstjärnan (i bandet H.E.A.T) och Idolvinnaren (2009) Erik Grönwall och drivne företagarprofilen Simon Vikström är barndomsvänner från uppväxten i Knivsta. På tisdagen fanns duon på plats i Bollnäs sporthall och bjöd Hälsingegymnasiets elever på en fartfylld föreläsning om entreprenörskap.

­– Det är Svenskt Näringsliv som erbjuder den hör föreläsningen, om egenföretagande och entreprenörskap. Vi fick ett erbjudande om att få dem till oss och tyckte det lät spännande, så vi hakade på, säger Hälsingegymnasiets rektor Roger Wallgren.

Erik Grönwall och Simon Vikström.

Erik Grönwall och Simon Vikström varvade entreprenörssnacket med musik ­– konceptet de turnerar runt med till 25 skolor i landet heter "Enterprise & Music"­– och engagemanget bland eleverna var stort:

­– Det var jätteintressant, mycket bättre än vanliga föreläsningar. Mer lättsamt och man blev involverad, det är roligare än att bara sitta och lyssna, säger eleverna Moa Örnberg och Sofie Törnberg.

Sofie Törnberg och Moa Örnberg gillade besöket av Erik och Simon.

Under en stor del av tiden lät Erik och Simon eleverna medverka aktivt. Bland annat fick eleverna gemensamt ­– utifrån tre korta konceptfilmer där fingerade situationer och alternativ presenterades ­– rösta fram vilka beslut Erik borde ta för att optimera sin karriär.

Erik Grönwall hade kul i Bollnäs sporthall.

Vid en paus i showen ­– för det här var en föreläsning som mer liknade en show ­– berättar Erik Grönwall och Simon Vikström om sitt koncept:

­– Vi får väldigt bra feedback från eleverna överallt, så det känns som att budskapet går fram och att eleverna har kul på föreläsningen. Det var också viktigt för oss när vi tog fram det här konceptet att det inte bara skulle vara en vanlig föreläsning där vi står och pratar i två timmar, utan det ska vara lite rocknroll och eleverna ska ha roligt, säger Erik Grönwall.

Erik Grönwall klev upp på läktaren för att komma närmare eleverna under föreläsningen/showen.

­– Sedan pratar vi en hel del om företagens roll i samhället också. Det är sällan som elever får tillfälle att träffa egenföretagere i skolans värld och vi tror det är viktigt och bra att bidra med den biten, säger Simon Vikström.

En selfie, eller groupie, med Erik, Simon och nästan hela Hälsingegymnasiet.

Simon Vikström började sin företagarbana tidigt, medan musiken har varit slussen in för Erik Grönwall ­– vars stil inte har mycket gemensamt med bilden av "en klassisk företagare":

­– Det är också en grej med det vi gör, att bryta myten om hur en företagare kan se ut. Man behöver inte ha kostym och slips utan det går att ha tatueringar och trasiga jeans också. Det tycker jag känns kul att kunna visa eleverna, säger Erik Grönwall.

Mer läsning

Annons