Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenör-doldis från Hälsingland bakom nätapotek: "Omsätter snart en miljard"

Sofia Modig är hälsingen som vågat bryta sig loss från jante och jaga sina drömmar. Nu är hon en av nyckelpersonerna bakom sveriges första renodlade apotek på nätet.

Annons

Allt började hemma på bondgården i Annefors, där Sofia Modig växte upp med föräldrarna och tre systrar. Efter åren i byskolan och högstadiet på Granberg valde hon att vid 16 års ålder på egen hand flytta till Bollnäs – för att kunna träna bandy.

– Mamma och pappa kunde inte hålla på och skjutsa mig fram och tillbaka hela tiden när de hade jordbruket att sköta också, säger Sofia Modig.

Att vara självständig och våga verkar ha varit ett mantra för henne sedan barnsben. I gymnasiet tog nyfikenheten och äventyrslystan sedan Sofia till ett utbytesår som student i USA.

Läs även: Driva företag från glesbygden – en utmaning: "Man måste ha flera ben att stå på"

Äventyret gav blodad tand. Och efter gymnasiet gav Sofia Modig sig av igen, den här gången till bland annat Spanien, som au pair – innan hon beslutade sig för att studera till internationell ekonom med spanska som huvudspråk vid universitet i Göteborg.

Ödet ville dock annorlunda och genom kontakter fick hon möjlighet att år 2000 ansluta till den då nystartade internetbokhandeln Adlibris.

– Jag kom med i gänget precis när företaget flyttade ut från Pär Svärdsons (företagets grundare – reds. anm.) kök. Till en början handlade det inte om att lära folk att köpa böcker på nätet. Det handlade om att få folk att handla på nätet över huvud taget, berättar Sofia Modig.

Sofia Modig, från Bollnäs, är marknadschef på Apotea och en av de som varit med och byggt upp internetapoteket från grunden.

Som marknadschef och delägare blev hon en mycket viktig spelare i företagets succésaga. Efter att ha växt med rekordfart togs bolaget över av Bonnier-koncernen 2010. Kort därefeter lämnade också grundaren Pär Svärdson företaget för att påbörja något nytt.

Det var också han som efter några månader rekryterade Sofia Modig och ytterligare nyckepersoner från Adlibris originalbesättning till hans nya projekt: Ett apotek på nätet.

Vid 2011 hade Pär Svärdson med kollega tagit över krisföretaget Familjeapoteket, ett nytänkande apotek på internet. Men företaget var konkursmässigt och i behov av räddning.

Läs även: Ida och Erik forskar på atomkrafter och medicin i sin lada: ”Man måste våga”

Genom erfarenheterna med näthandel från Adlibris kunde Pär Svärdson, med bland andra Sofia Modigs hjälp, snabbt vända på skutan.

– Att ha fått vara med och bidra till Adlibris framväxt var riktigt häftigt. Tanken att få uppleva något liknande igen var det som lockade mig, säger Sofia om beslutet att hoppa på det nya projektet.

Ett år efter att de tagit över verksamheten hade de vänt minus till plus och nylanserat företaget under det nya namnet Apotea.

Och det går bra. Riktigt bra, om Sofia själv får säga det. På några år har företaget växt från 10 anställda till att ha drygt 200 personer på lönelistan.

Apotea.se är ett apotek på nätet, där kunder kan beställa både receptbelagda mediciner och andra apoteksprodukter. Vissa uppgifter pekar på att företaget värderas till 2 miljarder kronor.

Sedan starten har företaget i princip dubblat sin omsättning varje år. För 2014 redovisade företaget nästan 300 miljoner kronor i omsättning och preliminära siffror för 2015 landar runt 600 miljonerssträcket.

– Vi kan skicka upp emot 17 000 paket om dagen och vi ser inte att det kommer att minska. Snart kommer vi att omsätta en miljard kronor om året, säger Sofia Modig.

Framgångsreceptet består av gedigen kunskap om och erfarenhet av internethandel, kostnadseffektivitet och att få alla i företaget att anstränga sig lite extra.

– Vi försöker göra våra anställda till delägare, på så sätt vill alla göra sitt bästa för företaget.

Samtidigt försöker de ha en så platt organisation som möjligt, där ledningen inte ska vara för långt ifrån arbetarna på golvet.

– Ligger vi efter i packningen får vi från kontoret åka till lagret för att hjälpa till. Det är roligt och nyttigt att se verksamheten från alla håll, säger Sofia Modig.

När vi träffar henne har hon precis inlett en efterlängtad semesterperiod. Sommaren spenderas vid stugan i Görtsbo, utanför Bollnäs, där sjöarna Övre och Nedre Herten möts.

– Vi tänkte göra lite allt möjligt, till exempel testa ziplinen i Vallsta och kanske mountainbike i Järvsö. Men framför allt blir det att umgås med mina syskon och föräldrar, säger Sofia Modig.

Ett tips till andra med högflygande entreprenörsdrömmar är att verkligen våga göra verklighet av dem.

– Var inte rädd för att hoppa på nya saker. Man kan alltid backa tillbaka om det inte skulle fungera. Och om du tar många små steg blir det inte så svårt i längden, säger Sofia Modig.

Sofia Modig är uppvuxen i Annefors och har bland annat spelat bandy med Bollnäs GIF.

Fakta: Sofia Modig

Ålder: 44.

Familj: Make, fyra barn i åldrarna 7-13 år, samt hamstern Benny.

Bor: Nacka, Stockholm. Sommarstuga utanför Bollnäs.

Fritidsintressen: Sport och träning. Spelar seriespel i både hockey och innebandy.

Aktuell som: Marknadschef på uppstickaren Apotea.se, som i maj fick Svensk Handels pris som Årets Tillväxtföretag 2016.

* * *

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning