Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driva företag från glesbygden – en utmaning: "Man måste ha flera ben att stå på"

Det finns mycket som är svårt att nå när man bor i glesbygden, men möjligheten att driva företag är det iallafall inte, om man frågar Eva och Hasse Persson. I cirka tio år har de drivit två helt skilda företag som forsätter växa för varje år som går.

Annons

Se vad Eva och Hasse Persson tycker om att vara företagare i Norrhavra, Bjuråker – i klippet:

De har varit gifta i 20 år och drivit två företag i tio år, visserligen kan linjen mellan jobbet och privatlivet vara en gråzon – men för dem är utmaningarna av ett liv i glesbygden som företagare inte avskräckande.

Läs även: Företagen blickar mot kontinenten

– Överlag så är det bara positivt att vi kan ha vår försörjning där vi bor och trivs. Som företagare här ute måste man vara flexibel i uppgifter och dessutom geografiskt, att erbjuda att åka till sina kunder, säger Eva Persson.

Uthyrning av linjemontörer i hela Sverige och ett kattpensionat i Norrhavra i först hand, följt av konsultverksamhet för en klädeskedja, bokföring och djurhomeopati för katter – så stort är deras spann av arbetsuppgifter.

– För oss som bor i glesbygden är det viktigare att som företagare ha flera ben att stå på, än de som befinner sig i staden. Att man är nischad men också har ett brett spann, säger Hasse Persson.

Hasse åker långa distanser i sitt jobb och det är svårt att få personalmöten då personalen är utspridd i hela landet.

– Det bästa med att vara småföretagare och speciellt i vitt spridda branscher är att vi har friheten att göra vad vi vill. Att man inte jobbar för någon annan än sig själv är bara positivt, säger Eva Persson.

Läs även: Stor varuhuskedja ska etablera sig i Hudiksvall – öppnar för 25 nya jobb

Verksamheten som berör uthyrning av linjemontörer, innefattar fyra anställda och är den verksamhet som är mest spridd geografiskt. Inom den är Hasse mest aktiv och Eva ansvarar för kattpensionatet, men de är båda involverade i allt arbete.

– Det som är roligt är att man har så många olika sysselsättningar, att det inte blir samma sak varje dag. Etableringen av företagen smög sig på och från början var inte tanken att ha anställda, men vi fick för mycket jobb för bara oss två – så vi fick handplocka anställda till linjemontörerna, säger Eva Persson.

Eva Perssons passion är katter och även maken Hasse har varit en djurvän så länge han kan minnas.

Läs även: Optikaffären har funnits sedan järnvägen kom

– Vi är fortfarande under uppbyggnad, så det tar en lång tid att bygga upp allt själv från grunden, instämmer Hasse.

Kattpensionatet är oftast fullbokat och stamkunderna är en prioritet. Linjemontörsföretagets största utmaningen att täcka kostnaderna för utbildning och verktyg.

Hasse är chef på linjemontörsföretaget, men Eva håller sig insatt i vad jobbet innebär – likväl som Hasse hjälper till med katterna.

– Utbildningarna finns inte där vi bor, så vi arrangerar kurser på plats i Norrhavra. Vi är försiktiga företagare när det gäller ekonomin, visst kan man låna till sig hur mycket som helst, men det är inget för oss, säger Hasse Persson.

Ett liv på glesbygden ger både Hasse och Eva fler utmaningar än en storstadsföretagare – men de har inga planer på att flytta in till staden, utan trivs bra i sitt lokalområde.

– Vi tänker själva på att handla lokalt, alla material och dylikt. Vi genererar tillbaka pengar in till bygden, för att vi tycker det är viktigt, säger Eva Persson.

Läs även: Flydde från Burma till Ljusdal – nu har han startat eget

Mer läsning