Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närgången varg sätter stopp för barnens skogsutflykter

Den senaste veckan har en – kanske två – vargar setts ströva runt i områdena kring Born i Alfta, Södra Kyrkbyn och Älvkarhed.

De närgångna vargarna har gjort att förskolan på Sunnanäng valt att ställa in barnens skogsutflykter.

- Det är många oroliga föräldrar som kontaktat mig om vargarna. De har setts på Born och efter Rösabergsvägen och i Södra Kyrkbyn. Jag vill inte ta det ansvaret att våra förskolebarn ska möta vargar i skogen, därför har jag valt att ställa in barnens skogsutflykter, säger Helén Sundell, föreståndare på förskolan Framtiden, Sunnanäng i Alfta.


I helgen dödade en varg elva får i en hage i Södra Kyrkbyn några kilometer från centrala Alfta. Efter händelsen har flera människor rapporterat till Länsstyrelsen att de sett en, kanske två vargar ströva omkring.


- Vi brukar ta en skogsutflykt med de 14 äldsta barnen. Men nu har jag bestämt att vi ställer in det. Tänk om vi möter vargarna, ingen vet hur de beter sig, de är ju vilda djur, säger Helén Sundell.
Hon är noga med att poängtera att hon inte vill införa någon nollvision mot varg, men att det är olustigt när rovdjuren kommer så nära.


- Föräldrarna ska kunna lita på att vi tar hand om barnen på bästa sätt. Därför håller vi oss på vår inhägnade gård när vi leker ute, säger Helén Sundell.