Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära två år efter beslutet – framåt våren kommer äntligen vindkraftsplanen att utvärderas

/
  • Nu ska en utvärdering av kommunens tematiska tillägg om vindkraft genomföras av en inhyrd resurs som inköpschefen ska upphandla.

Om några månader ska utvärderingen av kommunens vindkraftsplan komma i gång – nästan två år efter att beslut togs i fullmäktige. Det är den nye inköpschefen som kommer att upphandla tjänsten utifrån, berättar kommunchefen.
– Det arbetet pågår för fullt, säger kommunchefen Claes Rydberg.

Annons

Det var i juni 2014 som Ljusdals kommunfullmäktige bestämde att en utvärdering av kommunens tematiska tillägg om vindkraft skulle utföras.

Läs också:

Politiker kritiska till vindkraftspark

Politiker vill ge Kölvallen chans

Februari 2015 tog kommunstyrelsen beslut om direktiv, bland annat att utredningen skulle vara klar i juni 2015. Efter det hände ingenting.

Läs också: Trots beslutet – ingen utvärdering om vindkraft på 1,5 år: "Ville ha den för länge sedan"

Men nu har nye inköpschefen fått uppdrag att upphandla en resurs utifrån, enligt Claes Rydberg.

– Det vi landar på i första steget är att göra en upphandling på en utredning som koncentrerar sig på att bedöma själva sakinnehållet i det tematiska tillägget och ställa det mot vilka beslut som har fattats, var det har byggts och vilka tillstånd som har givits.

Tjänsten kommer att upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.

– Det tar nog inte lång tid innan förfrågningarna är ute. Sedan tror jag det kan ta någon månad eller så innan vi har någon som ska få göra uppdraget.

Att det har tagit tid att utföra utvärderingen har ställt till med problem, tycker flera politiker. Exempelvis ligger varken Harsa eller Hybbelberget inom det utpekade området i vindkraftsplanen. Ändå var det nära att myndighetsnämnden sa ja till vindkraft i Harsa.

Läs också: Beslutet: Ingen vindkraft i Harsa

På samma möte tog nämnden beslut om att skicka ett positivt yttrande till mark- och miljödomstolen om vindkraftsprojektet på Hybbelberget.

Läs också: Ordföranden om Hybbelberget: "Vi tycker att störningen skulle bli marginell"

– Det är inte riktigt uppstyrt när planen är på omprövning. Jag tycker inte det fungerar särskilt bra i kommunen. En vindkraftplan som är ifrågasatt, partier som är splittrade, det är en känslig fråga och en myndighetsnämnd som kanske tar in andra aspekter än bara rent myndighetsmässiga, säger László Gönczi (MP).

Men det kan också tas beslut åt andra hållet, påpekar han.

– När Högkölen skulle upp i fullmäktige hade man konstaterat att den inte var med i planen och sa därför nej i kommunstyrelsen. Men anledningen till att den inte var med i vindkraftsplanen var att vindkraftsparken i den tidigare ansökta utformningen redan var beviljad.

Jonny Mill (LB) tycker man borde sätta stopp för alla beslut inom vindkraftsområdet tills utvärderingen är klar.

– Det har blivit så mycket frågor om vindkraft. Det har kommit mer kunskap kring det och då tycker jag att man borde se mer strikt på det här beslutet från fullmäktige. Jag tycker man ska ta det på allvar och bygga långsiktigt så att det stör och blir så lite konflikter som möjligt.

Lasse Molin (M) menar dock att han har varit tydlig med att utvärderingen har högsta prioritet.

– Det var det första jag tog tag i januari första året. Vi vill ju ha den här utvärderingen för att kunna gå vidare. Det gäller att vi gör rätt när det ska tas stora och vittgående beslut.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Annons