Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära ögat för brandman – höll på att rammas av bil

Brandmannen Christer Fagerhov fick köra sin bil i diket i panik när en trafikant snabbt närmade sig under räddningsarbete på E4. Håll blicken på vägen, uppmanar insatsledaren Dan Bergh.

De två senaste tillbuden har skett vid så kallade TMA-bilar, som ställs upp som skydd vid vägarbeten. Först krockade en timmerbil med en TMA-bil och den andra gången en skåpbil. Vid en av räddningsinsatserna höll dessutom Christer Fagerhov vid räddningstjänsten i Söderhamn på att bli rammad, då en bil kom emot honom i full fart där han satt i sitt fordon i dikeskanten.

Som tur var höll han ett öga i backspegeln.

– Det är jag jätteglad för, man har lärt sig att det inte går annars, det gäller att ha koll hela tiden, säger Christer Fagerhov.

Läs också: Vägarbete vid E4 stoppas: "Det är en tuff miljö där ute"

Tack vare sinnesnärvaron och rutinen kastade han i en växel och körde helt enkelt blixtsnabbt ned i diket för att klara sig. Han säger att incidenten var den västa han varit med om i trafiken sedan han började 1998.

– För att par år sedan så fick jag hoppa undan en gång, men då var det snörök och dålig sikt. Nu var det bra sikt och dagsljus, men många förare är inte med, de gör något annat än att köra bil och det är det som är farligt, säger han och berättar att räddningskollegorna tycker att det blivit värre med åren.

Det visar också en ny rapport från fackbörbundet Seko, som säger att antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser har ökat kraftigt.

– Nästan alla kollegor som jag träffar när jag är ute på arbetsplatserna säger att trafikanterna inte visar tillräckligt stor hänsyn, säger Johan Karlsson, regionalt skyddsombud vid Seko.

Händelsen på tisdagen ruskade om Christer Fagerhov rejält.

– I diket satt jag först och vrålade i bilen för jag var så förbannad, sedan blev jag lite skärrad ett tag, säger han.

Är det här något du kommer att tänka på nästa gång ni får ett uppdrag längs vägen?

– Absolut. Jag har fått en näsbränna nu. Jag ska snart in och jobba igen, det gäller att vara försiktig.

Dan Bergh, insatsledare i Söderhamn, har sett utvecklingen med mer ouppmärksamma trafikanter. Han väljer alltid att slå stopp på trafiken i första läget för att garantera säkerheten för sina kollegor.

– För vår del har det blivit otäckare och en större fara för våra liv när folk inte håller blicken på vägen, säger Dan Bergh.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!