Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära att bli överkörd vid olycksplats – bärgare berättar om usel respekt

Ett enkelt uppdrag längs E4 kunde ha slutat i katastrof för bilbärgaren Tomas Thyr från Segersta. Respekten från trafikanter är usel längs vägarna, säger bilbärgare.

Polisen singnalerade med facklor vid platsen längs E4 där en bil kört in i mitträcket i söndags, både polis och bärgare varnade med blinkande ljus. Ändå körde en person med hög fart mot olycksplatsen, men lyckades bromsa in innan det blev kollision. Bilen stannade bara någon meter från polismannen och bärgaren. Föraren misstänks nu för vårdslöshet i trafik, alternativt ohörsamhet för att han ej följt polismans tecken.

– Jag kopplar i bilen jag ska bärga, tittar bakåt i ren reflex, då ser jag en bil komma fort som sjutton. Jag var beredd att hoppa upp på flaket, säger bilbärgaren Tomas Thyr från Falck bilbärgning i Bollnäs.

– Nära ögat kan man lugnt säga. Skulle tro att det rörde sig om fem-sex meter, säger han.

Se också: Bärgare oroar sig för säkerheten: "Folk saktar inte ner vid olycksplatser"

Söndagens incident var inte unik. Thomas Thyr berättar om att bristande respekt är vardagsmat och liknande historier kommer regelbundet från folk som arbetar längs vägarna.

– Det är tragiskt och tråkigt. Jag vet inte vad folk håller på med. De visar ingen hänsyn, de ska bara fram och det spelar ofta ingen roll om det är polis med blåljus och facklor där heller, säger Tomas Thyr, som jobbat som bärgare i sex år och även varit grävmaskinist.

Utvecklingen är trist säger han.

– Det har blivit sämre och sämre. Och det här börjar sprida sig från de större vägarna till väg 50 och 83 också. Alla större länsvägar och inte bara E4. Det är en fara för liv och lem så fort vi ska ut och göra vårt.

Cahit Yenigün, som har Viking bärgningstjänst i Söderhamn, känner igen kollegans bild.

– Har jag en bärgning som tar 20 minuter så tittar jag tio minuter på vägen och tio på det jag jobbar med. Nästan mer runt omkring mig. Man visar ingen respekt alls, säger han och berättar att det var riktigt nära för två vintrar sedan då en långtradare susade förbi kusligt nära.

Finns det någon lösning? De båda bilbärgarna vill se en skärpning från de trafikanter som har för bråttom. Ökad hänsyn helt enkelt.

– Sakta ner, det är faktiskt folk som jobbar där. Tar man det lugnt så ser man hur man ska bete sig, säger Cahit Yenigün.

En annan åtgärd som har lugnande effekt är då bärgaren assisteras av en TMA-bil (truck mounted attenuator), en så kallad "krockkuddebil". Den ställer sig nära bärgningsbilarna för att skydda mot bilister.

– Det är helt underbart, den stänger ju av och då behöver vi inte ha ögon i nacken, säger Tomas Thyr,

Sedan förra året är det ett krav från Arbetmiljöverket med TMA-assistans från Tönnebro och söderut på E4, såvida inte polis eller räddningstjänst stänger av av både aktuellt och intilliggande körfält. Norr om Tönnebro gäller inte samma bestämmelser. Thomas Thyr tycker att det borde gälla på fler vägar.

– I alla fall på alla Europavägar, det spelar ingen roll om det är en eller två filer. Folk sänker ju inte farten.

Läs också: Bilvrak ett svårtlöst problem