Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vi lever i Europa

/

Annons

EU-valets förstagångsväljare minns inte ett Sverige utanför EU. Och för första gången sedan vi gick med verkar det som om EU-valet kommer handla om vilken väg EU ska ta, inte huruvida Sverige ska delta.

Valet är om drygt en månad. Många spalter har fyllts med att få vet att det är val, vad man röstar till och att EU-parlamentet ändå inte har makt.

I tisdags kväll bevisades det att det är väldigt viktigt vilka som sitter där och vilket utskott de väljer. Industriutskottet röstade då om det så kallade Telekompaketet – i grunden ett liberalt paket som avreglerar telemarknaden i Europa, bland annat mister Telia sitt monopol på att äga och utveckla nät med förslaget.

I förslaget från rådet stod att operatörerna skulle ha ansvar för att spåra, döma och stänga av internetanvändare som exempelvis fildelar, alltså begår brott med sin uppkoppling. Detta stoppade gudskelov svenska ledamöter.

Och visst, alla svenska ledamöter röstade lika men exempelvis fick Moderaternas Gunnar Hökmark hela sin partigrupp att rösta med dem – och eftersom den konservativa gruppen, som Hökmark tillhör, är den största kommer utskottets linje bli avgörande inför hela parlamentets omröstning 5 maj.

Det har hänt en del sedan Sverige blev medlem i EU. Sverige har en direktkontakt med kontinenten i och med att Öresundsbron har byggts.

Internet är var mans domän och alla kan snabbt berätta för sin ledamot hur den bör rösta. Centerpartiets Lena Ek hade en ambition att svara på alla mejl som uppmanade henne att rösta mot att operatörerna skulle bli ansvariga för att både döma och straffa kunder, men när mejlen blev flera hundra klarade hon det inte.

Direktkommunikation är en allt större del av politikens vardag.

Massmejl likaså. Och det är bra. Parlamentet är EU:s enda folkvalda församling - och skulle tjäna både förtroende och inflytande på att valdeltagandet ökade, men då behövs fler frågor där väljarna känner att det spelar roll vilka som skickas till parlamentet.

EU sysslar med allsköns ting – saker som inte rör vardagssvensken alls och sådant som berör oss varje dag. EU har tagit sig rätten att bestämma hur mycket ett mobiltelefonsamtal mellan Grekland och Sverige får kosta – här förlorade sagde Gunnar Hökmark med sin position att EU inte har med slikt att göra på onsdagen.

Denna vecka beslutar också parlamentet om nya regler för energibolag, sjukvård mellan medlemsländerna och regler för busschaufförer. Ja, det är alltså ganska mycket som påverkar allas vår vardag. Det är därför mycket viktigt att valrörelsen framöver handlar om vad kandidaterna och partierna vill göra. Och intresset kanske blir större när sakfrågorna behandlas?

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons