Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När skreien går till

/
  • Ett tungt och farligt arbete. Svolvaer. Hudiksvallsfotografen Marianne Ersson skildrar skreifisket på Lofoten.
  • Ett tungt och farligt arbete. Svolvaer. Hudiksvallsfotografen Marianne Ersson skildrar skreifisket på Lofoten.
  • Rakt genom hjärtat kallar Marianne Ersson denna bild från Sund där hon fångat solens strålar som skiner genom skulpturen av fiskaren.
  • Haveren brinner. Vonheim.
  • Evert Taube? Marianne Ersson fick direktassociationer när hon passerade denna stenformation vid havet.
  • I fiskmottaget i Eggum.

Hudiksvallsfotografen Marianne Ersson visar ett trettiotal bilder från Lofoten på Galleri Mazarin i Söderhamn. Intressantast är de från skreifisket, tycker Christina Hedquist.

Annons

På Galleri Mazarin är det bilderna som ska tala till besökarna. Det brukar finnas titlar och kanske några rader där fotografen presenterar sig själv och säger något om sina bilder, var de är tagna och varför. Det är väl OK.

Marianne Ersson från Hudiksvall har kompletterat sina foton från Lofoten med ett par texter strategiskt utplacerade på några ställen mellan bilderna. Tänk att det ger så mycket mer!

Plötsligt förvandlas det tiotal bilder som handlar om skreifisket, det stora torskfisket på vårvintern, till ett fotoreportage om ett världsunikt fiske. Det berör människors vardag i länder kring Medelhavet, som Italien, Spanien och Portugal, dit de torkade fiskarna exporteras. Mellan januari och april går skreien ned från Barentshav, längs yttersidan av Lofoten och vidare in i Vestfjorden.

Marianne Ersson har följt med båtar från Eggum ut till havs. Från morgonen tills fisken är rensad och upphängd på de stora torkställningar där den ska hänga fram till våren när den är klar för export. Ett intressant reportage har det blivit, där flera av bilderna inte bara har reportagebildens informationsvärde utan även ett skönhetsvärde tack vare komposition och färgsättning.

Visste ni att man till och med tar hand om torskskallarna och torkar dem hängande på låga ställningar? Sedan ska de exporteras till Nigeria. För att bli soppa!

De resterande två tredjedelarna av utställningen är också bilder från Lofoten. Många är traditionella naturbilder av fåglar och blommor, som är vackra i sig men inte berör mig på samma sätt som bilderna från skreifisket.

I flera av fotografierna visar Marianne Ersson att hon har känsla för ögonblicken och kan fånga den ovanligt dramatiska naturen.

Mer läsning

Annons