Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När ska fetmaepidemin tas på allvar?

Det ökar risken för havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes.

Annons

Det ökar även risken för att barnet ska födas för tidigt eller att barnet blir så stort att mamman drabbas av förlossningsskador. Det ökar till och med risken för kejsarsnitt och blödningar i samband med förlossningen.

I Gävleborg hade hälften av alla gravida kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen, visar statistik för 2016.

På Socialstyrelsen sitter man mest och hoppas att utvecklingen ska stanna av. Det torde inte vara rätt strategi. Önskningar och hopp brukar ha en marginell inverkan på nationella hälsoproblem. Även om vi ligger sämst till så är utvecklingen illavarslande i hela landet.

Förlossningsvården har rätt när man hävdar att detta är ett nationellt folkhälsoproblem. Det är helt enkelt lite sent att ta tag i när den blivande mamman kommer på sin första kontroll.

Socialstyrelsen och läkarna talar inte om det där hullet som osvikligt lägger sig runt den gravida kvinnans kropp efter några månader. Det som kan bero på allt från tröstätning, fixering vid vissa sötsaker eller att man begränsas i sin fysiska aktivitet av såväl foglossningar som en skrymmande mage.

Nej, det de hälsovårdande myndigheterna larmar om är att kvinnorna lider av övervikt och fetma redan i början av graviditeten. Eftersom det anses förolämpande att ta upp övervikten vid inskrivningen och det dessutom är fel läge att börja banta när man redan är gravid, bör fetmaepidemin på allvar komma upp på en nationell dagordning. Allra helst eftersom inga tecken tyder på att det går åt rätt håll.

Motion och matvanor måste bli en naturlig del i pedagogiken redan i förskolan. Dels kostar hälsoproblemen som följer i fetmaspåren miljarder för samhället, dels är lidandets omfattning för den enskilde svårt att ens uppskatta. Och förmodligen känner de flesta unga kvinnor inte ens till de svåra komplikationer som övervikten kan ställa till med.

Ett nationellt folkhälsoproblem måste ha en nationell åtgärdsplan.

Fetmalarmen har duggat tätt under 2017. Varannan svensk lider av övervikt eller fetma. Alltfler barn drabbas också. När politiken diskuterar frågan så handlar det oftast om en timme mer gymnastik i skolan eller för eller emot sockerskatt.

Strategin bör vara mer genomtänkt än så. Ett nationellt folkhälsoproblem måste ha en nationell åtgärdsplan. För förutom att det är stora skillnader i landet, är de socioekonomiskt svaga grupperna värst drabbade. Fetma är en klassfråga.

Visst bör frukt vara billigare än chips, läsk och lösgodis. Men förskola och skola ska servera näringsrik kost, ha fysisk aktivitet varje dag och nyblivna föräldrar måste få information hur man lagar bra (och för all del billig) mat.

Det kanske hinner gå en hel generation innan trenden vänder. Huvudsaken är att det vänder.