Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När räkmackan blev till en skorpa

/

Rekordstort budgetöverskott, hög sysselsättning, skattesänkningar och satsningar på välfärden. Det var budskapet för exakt ett år sedan när finansminister Anders Borg (M) presenterade vårpropositionen.

Annons

I går var det annat ljud i skällan. Snart tolv procents arbetslöshet. Och statens finanser går med underskott.

Med ord som kris och ansvar inledde finansministern gårdagens budgetdebatt.

Den borgerliga regering som skulle vara den första på mycket länge att få chansen att dela ut pengar, sänka skatten och - mer eller mindre - glida fram på en räkmacka har fått en betydligt tuffare uppgift.

Av regeringens räkmacka blev det en skorpa. Ett mycket allvarligt ekonomiskt läge, som finansministern uttryckte saken.

Regeringens arbetslinje gäller dock fortfarande. Även om jobben blir allt färre. Finansministern vill att alla arbetslösa agerade som om det fanns ett arbete att gå till. Det är viktigt när konjunkturen vänder.

Då ska arbetskraften vara tillgänglig. Därför satsar inte regeringen på långa utbildningar och program för arbetslösa.

Istället är det aktiviteter som gäller. Eller AMS-åtgärder som det hette tidigare.

Satsningen är lite förvånande. AMS-åtgärder har aldrig varit de borgerliga partiernas paradgren. Men verkligheten förändras. Och regeringens politik med den.

För ett år sedan sattes alla resurser in för att få långtidsarbetslösa ut i arbete. Nu går istället resurserna till att de korttidsarbetslösa inte ska bli långtidsarbetslösa.

Ett mardrömsscenario för Anders Borg är naturligtvis att nära tolv procent av den arbetsföra befolkningen blir långtidsarbetslösa. Då finns det ingen på tårna när konjunkturen vänder.

Tio miljarder kronor satsas på aktiviteter. Och det är nog bra. Dels för att pengarna kan komma många till godo. Men också för att långa arbetsmarknadspolitiska program inte brukar leda till jobb. Det brukar snarare leda till inlåsning. Och den arbetslöse riskerar att missa jobbtåget när det väl kommer.

Problemet är bara, som finansministern själv sa på presskonferensen efter budgetdebatten att "det finns inget mer permanent i politiken än tillfälliga stödinsatser". Och så meningsfull sysselsättning brukar det inte vara.

Om regeringen satsar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder lär de också avskaffa dem när konjunkturen vänder.

Oppositionen är - som väntat - inte nöjd. Thomas Östros (S) vill att regeringen satsar mer. Och framförallt på högre utbildning.

AMS-åtgärderna kritiserar oppositionen hårt. Visserligen var det just AMS-åtgärder som de själva satsade stort på under sin tid vid makten.

Men tiderna förändras. Valrörelsen nästa år kommer att handla om jobben. Och vem som har rätt återstår att se.

Mer läsning

Annons