Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När paradiset blir ett helvete

Marie Hermansson är en mästare i att få det att krypa i kroppen. Hennes berättelser är som den berömda löken vars skal avslöjar ständigt nya lager.

BÖCKER

Himmelsdalen

Marie Hermansson

Albert Bonniers förlag

Himmelsdalen heter hennes nya roman, och jag får direkt associationer till Thomas Manns roman Bergtagen. Båda handlar om en grupp människor samlade på ett vårdhem av något slag i en avlägsen, isolerad men underskön dalgång i Schweiz. Ett eget samhälle i miniatyr, med egna regler och umgängesformer. I Manns fall ett sanatorium för tbc-smittade, i Himmelsdalen mer osäkert från början.

Huvudpersonen Daniel blir i alla fall kontaktad av sin tvillingbror Max, som han inte träffat på många år, de växte inte upp tillsammans, som ber honom komma på besök i Himmelsdalen. Eftersom omgivningarna är vackra, hoppas Daniel kunna kombinera besöket med en semestervistelse.

Himmelsdalen är ett märkligt ställe. Ett rekreationshem för utbrända, berättar Max, men hur är det egentligen?

Marie Hermansson leker med läsaren, ständigt får vi ställa oss frågan vem som är sjuk och vem som är frisk, hur relationer byggs upp och vem man egentligen kan lita på.

Max behöver ordna några ekonomiska göromål och ber Daniel om att byta plats med honom, de är ju identiska tvillingar. Daniel, som tycker det är konstigt varför Max inte kan åka ändå, ställer tveksamt upp.

Sedan vänds allt upp och ner. Max kommer inte tillbaka och den isolerade dalgången visar sig vara mer isolerad än Daniel först insett. Att ta sig därifrån verkar omöjligt. Att leva i Himmelsdalens paradis kräver en anpassning som bara den som saknar empati kan klara. Och sådana verkar det finnas gott om. Den som är frisk blir sjuk i miljön.

Om jag inte ska avslöja alltför mycket, boken är upplagd som en thriller där Daniel försöker reda ut vad Himmelsdalen egentligen handlar om, så får jag sluta här. Möjligen tycker jag att historiens upplösning blir lite väl snabbspolad, men berättelsen är fascinerande och väcker frågor att grubbla på även när boken slagits igen.