Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När moralen och ekonomin rasar

En berättelse som talar rakt in vår egen tid. Mats Lönnerblad har läst Hans Falladas mästerverk.

"Varg bland vargar" är den tredje av Hans Falladas tre epokgörande romaner, som nu ges ut på nytt av Lind & Co.

De tre utgör tillsammans en kronologisk omvänd resa i det tidiga 1900-talets Tyskland:

Först ut är "Ensam i Berlin" som handlar om andra världskrigets nazistiska terrorvälde. Den följs av "Hur skall det gå för Pinnebergs", som skildrar ett ungt pars kamp under det tidiga 1930-talet, mot arbetslöshet och inflation. "Varg bland vargar" utspelar sig under inflationsåret 1923. "Varg bland vargar" beskriver den vanliga människans kamp för att överleva i ett samhälle som är på väg mot en oundviklig katastrof.

Efter första världskriget låg Tysklands finanser i spillror. Versaillesföredraget hade gjort Tyskland till den stora förloraren. Ett gigantiskt krigsskadestånd dömdes ut, som landet inte förmådde betala. Inflationen blev ofattbar. På bara ett par dagar steg priset på en dollar från 242.000 mark till sjuttiotre miljarder mark. Arbetslösheten skenade och korruptionen frodades. Den lön som en hel familj tidigare kunde leva på, räckte plötsligt inte ens till hyran.

Huvudpersonerna i romanen är Wolfgang och Petra. Deras stora kärlekshistoria skildras med stor inlevelse och sympati. Wolf är en före detta soldat och Petra en före detta prostituerad. Hon är villig att offra allt för honom. Själv är Wolf besatt av sitt spel och är villig att offra allt för att kunna försörja sig på sitt spelande till och med sin sambos få tillhörigheter. Till slut rämnar tillvaron i grunden för både Wolf och Petra.

Medan Petra tvingas stanna kvar i Berlin, väljer Wolf att lämna staden för att försöka skapa sig en ny tillvaro och komma ur sitt spelberoende. Petra får ett erbjudande som hon inte kan tacka nej till. Wolf får en ordentlig anställning på ett gods, där arrendatorn håller på att gå i konkurs.

Runt godset jäser det. Ute i skogarna samlas frikårer som planerar att störta regeringen. Inte bara demokratin, utan hela det tyska samhällsbygget, befinner sig i ekonomiskt kaos, misär och svält. Wolf och Petra tvingas på ett nytt vis ta ansvar för sina liv och sin omgivning.

"Varg bland vargar" är en fantastisk roman som känns lika aktuell i dag som när den kom ut 1937. Det är få författare som lika konkret som Hans Fallada lyckas skildra maktfullkomlighet och förfall. Med stor inlevelse tydliggör han vad som händer i ett samhälle som inte längre fungerar, vare sig ekonomiskt eller moraliskt.

De tre böckerna förtjänar att läsas sammanhängande.