Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När lyktorna tändes vid Jönses

Finnskogens Nalen kallade han sitt etablissemang, Erik Ingvar ”Beman” Bergman. Det handlar förstås om Jönses loge i Herte, en nöjesplats med en urstark förankring i många hälsingehjärtan.

Det började redan 1951 då mångsysslaren Beman skulle arrangera en av sina vanliga utedanser vid dansbanan på Lövudden. När ett störtregn, närmast en syndaflod, drog in över Utomherten var goda råd dyra.

Men Beman – i många år nöjespappa både i Bollnäs och på Berget i Söderhamn – fann själv på en lösning.

Det var så sommarkvällen flyttade in på familjens loge vid Jönses – och sedan blev kvar där.

Succén var storartad. Beman var en av de allra första logdansarrangörerna i landet och Jönses blev inte bara ett lokalt begrepp. Dansorkestrarna stod på kö för att komma dit.

Långt senare, i mitten av 1960-talet, blev det mer av lokal konkurrens genom först Hårgalogen och senare Hambologen utanför Kilafors.

Men institutionen Jönses fortsatte att leva vidare. Sedan Beman själv dragit sig tillbaka 1975, alltså efter 24 år, hyrde han ut logen till Hällbo IF för fortsatta logdanser.

Utåt är Beman (som avled 1984) kanske mest känd för att ha skapat Arne Qvicks Rosen. Men det var Jönses som var hans skötebarn.

Logen står kvar med många minnen från en rik epok. På slutet drevs den på nytt av familjen Bergman, innan det i början av 80-talet var dags för sista dansen.