Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När livet förändras dramatiskt - utbildning i Forsa blir hjälp tillbaka

Plötsligt på bara några sekunder kan livet förändras helt. Det vet eleverna vid afasiutbildningen på Forsa folkhögskola. Anledningarna till att de är på skolan kan variera, men en vanlig orsak är att personen drabbats av en stroke.

Tänk dig att det är en vanlig arbetsvardag. Du kliver ur din grävmaskin och ska ta dig med bil från Garpenberg hem mot trakten av Stråtjära. Du stänger bildörren och av ljudet får du plötsligt väldigt ont i huvudet. Efter ett tag mår du illa men kör vidare. Det är vinter och kallt ute. Det är mycket snö och plötsligt blir det stopp i trafiken. Du kliver ur bilen och känner hur du faller ner på knä. Du blir sittande vid bilen utan jacka och känner kylan komma krypande. Du försöker ropa på hjälp men det går inte. Till slut tänker du att det är lika bra jag lägger mig ner här och dör.

Det var vad som hände Olov Engman från Stråtjära.

– Det var åtta grader kallt ute och jag låg i en timme innan en bilist stannade och hjälpte mig, säger Olov Engman.

Den hjälpande bilisten fick in Olov i bilen och kände efter pulsen, men hittade ingen. Han fick rådet av SOS Alarm att kolla andra armen och där hittade han en svag puls.

– Jag vaknade till i ambulansen och hörde röster som sa att jag nog inte skulle leva länge till.

Olov försökte få ut ljud ur munnen men fick inte fram något.

– Jag försökte skrika "jag fryser ihjäl" men det gick inte.

Det kunde han mycket väl ha gjort också om han inte fått hjälp i rättan tid. Hans kroppstemperatur var otroligt låg när han kom in i ambulansen. Han kördes till sjukhus i Uppsala och låg på uppvak i två veckor. När han vaknade kunde han varken prata eller gå.

– Räddningen var att jag var så tjurig. Jag brukade tjuvgå inne på rummet. Egentligen fick jag inte det eftersom balansen var så dålig.

För att lära sig tala igen gick Olov hos en logoped som rekommenderade utbildningen i Forsa.

– Jag ville först inte, men efter en provvecka kändes det bättre och nu ångrar jag inte mitt val.

Det har varit många praktiska omställningar efter händelsen.

– Jag har bland annat fått lära mig att skriva med min andra hand.

Utbildningen i sig är kostnadsfri men det blir dyrt med resor och dubbelt boende.

– Där vore det önskvärt med större möjligheter till ekonomisk hjälp för kursdeltagarna, säger kursföreståndaren Krister Enström.

Afasiutbildningen har funnits länge och när den startades var lokalerna för ändamålet perfekta.

– Då i början av 1990-talet var vi den modernaste folkhögskolan. Nyrenoverad och handikappanpassad, så det var jättebra.

Läs även: Afasikurs får solidaritetspris

Enligt Krister Enström är afasiutbildningen i Forsa ganska unik. Det finns fem liknande kurser i Sverige.

– Den närmsta i norra Sverige ligger i Burträsk, så det är ett stort upptagningsområde vi har. Men deltagare från hela landet kan söka hit.

Krister Enström berättar att musik är ett bra hjälpmedel för att komma igång och prata.

– Vi använder oss bland annat av musik, eftersom det aktiverar båda hjärnhalvorna och lurar hjärnan att börja prata.

Läs även: I sången kommer orden

Mats Eriksson arbetar som elevassistent på afasiutbildningen. Han menar att varje dag är en utmaning för eleverna, eftersom det är mycket de måste lära sig på nytt.

– Min största utmaning är att inte gå in och styra, utan vänta in tills de ber om hjälp. Att se problemet men inte lösa det åt dem, säger Mats Eriksson.

På skolan får de träna både språket och kroppen. Det gäller att hitta en alternativ kommunikation som fungerar i det vardagliga livet.

– Det kan vara papper och penna, dator och kort.

Många av deltagarna har svårt att se sin egen utveckling eftersom de ofta jämför med hur de var innan.

– Det roligaste med mitt jobb är att se utvecklingen hos eleverna. Jag jämför ju hur det var när de började här på skolan.

Även kroppen kan behöva träning och skolan samarbetar med en sjukgymnast och rörelse finns inlagt i schemat. Bland annat finns något på schemat som kallas hjärngympa där det ingår minnesträning, balans och rörelse.

Läs även: "Vi vägrar vara tysta"

Hillevi Englund från Gävle dök en dag inte upp på sitt jobb. Tidpunkten när hon skulle infinna sig på jobbet passerade. Hennes arbetskamrater undrade vart hon var och om det hänt något. Dottern och hennes farmor åkte hem till henne och hittade Hillevi liggande i hemmet och ringde ambulans.

– Det var en stroke jag hade fått, säger Hillevi Englund.

Plötsligt hade livet förändrats och det som nyss var så självklart skulle nu bli en kamp för att ta livet tillbaka.

– Det är svårt med afasin, ibland går det lite bättre att prata och ibland sämre. Det beror lite på vad det handlar om.