Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När läget blir akut på akuten

När sextio läkare hävdar att de inte längre kan garantera den medicinska säkerheten, borde landstingsledningen tänka ett varv till innan de vädjar till länsborna att sitta lugnt i båten.

För det är ingen som låter sig luras av uttalanden som "Det där är avvikelser vi redan jobbar med", som divisionschefen för operation faktiskt avfärdar professionens mycket alarmerande brev i en intervju hos Radio Gävleborg.

Alla länsmedier, inklusive Helahälsingland.se, publicerade under måndagen debattinlägget, som får ses som droppen som borde få samtliga bägare i hela landstingsledningskorridoren att rinna över.

För att uttrycka det cyniskt så är det alltid lättare att vifta undan undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor. Även om det inte varit någon direkt fungerande strategi på landets sjukhus den senaste tiden.

Men det går helt enkelt inte att komma dragandes med projektledare och projektgrupper och annat fluff-fluff-snack när läget är akut, på akuten.

I vanliga fall brukar landstinget Gävleborg ta fram den stora plånboken, när läkarbrist ska lösas. Men nu när läkarna protesterar mot att 30 sjuksköterskor försvunnit, och därmed en mängd kunskap och yrkesskicklighet som de är helt beroende av för att akutverksamheten ska fungera på sjukhusen, är sådana mutor helt verkningslösa.

Under den löpande granskningen och rapporteringen från akuten framför allt vid Gävle sjukhus, där brister på brister kunnat konstateras, har landstingsledningen valt att skriva egna debattinlägg med andemeningen: Patienterna kan känna sig trygga på akuten.

Den moderate riksdagsmannen Lars Beckman har ibland en förmåga att uttrycka sig drastiskt, men i hans bloggpost är jämförelsen med Bagdad Bob slående. Men som sagt, om man nu i den politiska majoriteten och hos de högsta tjänstemännen som är satta att rodda en fungerande sjukvårdsorganisation, tror att lokal media endast har som uppgift att skrämma upp och skapa oro i patientleden, så kan man åtminstone lyssna på de 60 läkarna.

De beskriver i sitt debattinlägg hur de på olika sätt försökt möta sköterskeflykten, bland annat genom att ST-läkare går förstärkningsjourer och ökat antal läkartimmar från 45 till 65 timmar per dygn. Det i sig låter som ett lappande och lagande av en trasig struktur, allt för att inte patienterna ska bli lidande.

Ledningen har svarat med att slopa kravet på två års arbetslivserfarenhet för sjuksköterskor på akuten, vilket naturligtvis också bara syftar till att täppa till personalhål, men i slutänden bidrar till en minskad medicinsk säkerhet.

Debattinlägget är inte skrivet för att skapa motsättningar mellan yrkesgrupper i sjukvården. Det syftar förmodligen till att väcka de som handhar våra skattepengar och som är satta att ge oss en likvärdig och säker vård. Utan en dräglig och god arbetsmiljö för alla som jobbar på akuten, är självfallet den mediciniska säkerheten i fara.

Den lista på brister som läkarna exemplifierar med och som upptäckts den senaste tiden i akutsjukvården, som bilagts debattinlägget, får ingen att sitta lugnt i båten.

För även om Kristdemokraterna är det enda parti som aktualiserat ett förstatligande av sjukvården, så borde fler fundera.

Är det verkligen en god idé att regionkommunen Gävleborg med samma ledning, och förmodligen samma politiker, ska få fortsatt förtroende att styra och organisera vår sjukvård?