Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När kriget gjorde en paus

Soldaterna som drog ut på första världskrigets slagfält åtföljdes av hurrarop, sång och musik och fosterländska välgångsönskningar av de hemmavarande. De flesta trodde att de snart skulle vara hemma igen.

Kejsar Wilhelm lovade soldaterna att de skulle vara hemma till jul. Och i militärledningen var man ännu mera optimistisk. Segerdagen var redan fastställd till den 12 september, då fransmännen skulle kapitulera. Vi vet hur det gick. Efter fyra månader körde arméerna fast och planritningen för kriget var klar, skyttegravskriget ett faktum.

Det var ett tröstlöst och blodigt krig med nya förfärliga vapen - kulsprutor, granater, stridsvagnar, flygplan, gas – vilka skulle få förödande konsekvenser. Ljuspunkterna i kriget var få. Men ett av dem var den fotbollsmatch som kom att spelas mellan de stridande parterna juldagen 1914.

Denna oförglömliga händelse har journalisten Pehr Thermaenius dokumenterat i sin bok Julmatchen på västfronten. Genom ett ihärdigt arkiv- för att inte säga detektivarbete har han lyckats spåra två av de soldater som sannolikt deltog i denna match, vicekorpralen och sachsaren Albert Schmidt och sergeanten och skotten James Jimmy Coyle. De blir huvudpersoner i skildringen och han följer dem från krigsutbrottet till den legendariska matchen på det hårdfrusna fältet i Flandern. Albert Schmidt hade spelat i FC Schedewitz ett tredjelag i Sachsen, Jimmy Coyle var exproffs och lagkapten i armélaget.

Under julstilleståndet på västfronten 1914 gick tusentals soldater upp ur sina skyttegravar och förbrödrade sig till befälhavarnas förtret. De bytte matvaror, tobak och souvenirer och de möttes i en fotbollsmatch. Det var en unik händelse under detta krig. Bara dagarna före hade de försökt döda varandra och då stilleståndet var över fortsatte de med detta. Men fotbollen var något som gjorde att de för en stund glömde bort den eländiga tillvaro som omgav dem.

Albert Schmidt kom att dö i det blodiga slaget vid Somme 1916, medan Jimmy Coyle överlevde kriget.

Pehr Thermaenius har skrivit en faktarik, rikligt illustrerad bok med många nya och intressanta uppgifter och att han upprepar sig då och då kan man stå ut med.