Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När gav du din tehandlare beröm senast?

Förra veckan körde jag genom min barndoms by Arbrå.

Annons

Bara åsynen av platserna väckte tusen minnen till liv – den första tussilagon som växte vid Lortbäckens kant, födelsedagskalas på Nytorp och Hans-Jonsvägen, mjölksyran i benen efter att ha cyklat upp mot Solbacken, sköldpaddorna på Netsmans, sommarlovsdagar på Skeppstabadet, scoutkvällar på Fornhemmet, handbollsträningar i gymnastiksalen på skolan, kvälls- och helgjobb på Loves grill och livs, julskyltning och Luciafirande på Forum…

Men byn ser inte längre ut som den gjorde när jag växte upp där på 1980-talet. Då fanns ett blomstrande näringsliv och ett starkt föreningsliv. Idag är det nästan kusligt att färdas längs Bondegatan, där butikslokalerna är tomma, igenbommade. Trasiga fönster på det som tidigare var ett livaktigt, festligt värdshus. De vackra fasaderna är övergivna. Min bild av allt det som levde då existerar bara i minnet.

Jag vet så väl att det finns eldsjälar kvar i Arbrå. Som febrilt ägnar tid och kraft åt att leta de vägar som ska vända utvecklingen åt rätt håll, lyfter fram de fördelar som alltjämt finns – och som skulle kunna finnas – och försöker engagera andra att våga drömma, satsa och göra.

Två av mina tidigare klasskamrater driver idag två av de få existerande näringsverksamheterna i Arbrå. Jag är så stolt över dem, både för vad de har åstadkommit, men också för att de har modet och orken. Att driva företag är ingen dans på rosor, och i en by där många för länge sedan gett upp mot svåra förutsättningar, blir de överlevande ännu viktigare.

Det vore mig förmätet att ge goda råd eller sia om framtiden för Arbrå. Det är 20 år sedan jag flyttade, och mycket är annorlunda.

Men en sak vet jag. Att bygders överlevnad och framtid hänger på de där som vågar och skapar – affärer, föreningar, aktiviteter. Men de behöver få stöd och uppmuntran.

Så när gav du din lokale entreprenör en klapp på axeln senast?

Tove Lifvendahl

Senior fellow, tankesmedjan FORES

Mer läsning

Annons