Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När frihandelsfienderna får dominera debatten hotas vårt välstånd

Sverige är ett land vars välstånd byggt på handel. Utan exporten skulle vi vara fattiga backstugusittare.

2015 var exportens värde svindlande 1181 miljarder kronor med 870 000 sysselsatta, där Norge, Tyskland, USA och Storbritannien är våra viktigaste marknader. Vad det betyder för vår välfärdssamhälle och för sysselsättningen går inte att överskatta.

Läs mer: Ett handelsavtal med USA är bra för Hälsingland

Därför är den senaste tidens fräna vindar kring TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, oroande. Idén är egentligen lika enkel som självklar; världens två största ekonomier, som dessutom är demokratier, borde kunna få till ett handelsavtal. Ett avtal som är bra för båda parter, som sätter en global standard för konsumenter och kan vara stabiliserande i en orolig global tid.

Ett modernt handelsavtal handlar inte bara om tulltariffer, utan om hur regelverk ska harmonieras som att företag ska slippa dubbeltestning av sina produkter.

Motståndarna finns både till höger och vänster. Här finns protektionister, populister, delar av miljö- och fackföreningsrörelser och dessutom ett land som har som sin målsättning att bryta bandet över Atlanten.

När frihandelsvännerna varit nöjda med att förhandlingarna är igång så har motståndarna tagit initiativ. Under lång tid har krypskyttet skett mot TTIP. Och myterna som återkommer är många. Som att avtalet förhandlas i hemlighet, när TTIP är den mest öppna frihandelsförhandling som har funnits.

Motståndarna dunkar med en dåres envishet vandringssägner, som att TTIP innebär att Europa dränks av klordoppade kycklingar. Oavsett hur många gånger handelskommissionären Cecilia Malmström dementerar lever historien vidare eftersom det är en effektiv bild för känslomässig kommunikation. Lägg till ord som storföretag så blir det spinn på sociala medier.

Den ryska propagandan älskar också TTIP-fabler. "Nyhetssajten" Sputnik (tidigare Rysslands röst) har till exempel 20 gånger fler träffar än CNN om TTIP. Och hos Sputnik vrids en rapport från Cecilia Malmström om de positiva effekterna för Europas småföretagare till att bli dödsstöten för småföretagen. I de ryska statskanalerna kan allt förklaras, skyllas eller skrämmas med TTIP, från Monsanto i Peru via Brigitte Bardot till Nato.

Läs mer: Malmström om handelspolitik som säkerhetspolitik- "P står för partnerskap i TTIP"

Det är historier som sedan fortplantas via sociala medier och bloggare hos vitt skilda krafter. Tyvärr fungerar skräckhistorierna som sprids..

Reuters rapporterar om en undersökning av Yougov på uppdrag av stiftelsen Bertelsmann som visar att tyskarnas stöd är nere på 17 procent och amerikanernas stöd är på 18 procent, det ska jämföras med 55 respektive 53 procent för två år sedan.

Opinionssvängningen innebär också att förhandlingarna blir svårare och drar ut på tiden när motkrafterna blir starkare. Lägg därtill att det krockar mellan olika förhandlingskulturer, där Europas värdebaserade konsensus ställs mot den amerikanska stilen att spara det svåraste till sist. Frustrationen på båda sidor har varit öppen när det gäller jordbruksfrågorna.

Därför kärvar det nu till den grad så att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker begär att medlemsländerna bekräftar sitt stöd till förhandlingarna på toppmötet i juni.

Frihandelsvännerna behöver mobilisera och inte låta offentligheten kapas av frihandelsfienderna. Men frågan är om det inte redan är för sent. USA:s presidentval präglas av allt mer isolationism och Österrikes presidentval stod mellan två frihandelsmotståndare. Frankrikes president Hollande har sagt att Frankrike i nuläget skulle säga nej till TTIP.

I sämsta fall innebär ett förhandlingssammanbrott början på en protektionistisk tidsålder. Vad det betyder för Sverige vet vi.

LYSSNA: Patrik Oksanen gästar Karins Podd från Timbro och pratar om TTIP. Finns även att ladda ned på iTunes.

Intresserad av Säketrhetspolitik & Informationskrig? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar