Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När det vardagliga blir onormalt - så skyddar du dig

Kemikalier är ett normalt inslag i vardagslivet. Men de flesta kemikaliers miljöpåverkan är otestade och nu kommer allt fler rapporter om kopplingar mellan ofta använda kemikalier och sjukdomar.

Som det är nu är vi alla ofrivilliga försökskaniner i ett storskaligt kemikaliexperiment säger miljöforskare Monica Lind, miljötoxikolog och docent i arbets- och miljömedicin.

Den allt vanligare sjukdomen diabetes typ 2, har enligt nya studier samband med kemikalier som bisfenol och ftalater. Dessa är hormonstörande ämnen som finns i plast och kan bidra till flera folksjukdomar som är kopplade till fetma, så som hjärtkärlsjukdomar, stroke och benskörhet. Det framgår av Monica Linds forskning och hon föreslår förändringar.

Inom barnsjukvården pågår en diskussion kring varför det föds fler barn med störd könsutveckling liksom att allt fler barn under arton år begär att få byta kön.

Monica Lind förklarar det som är vardagligt inte behöver vara normalt.