Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Anitas pappa fick cancer väcktes idén om en insamlingsdag: "Jag minns hur han förfärades över att även barn drabbades"

Varje år drabbas 300 familjer i Sverige av det ofattbara – ett barn får en cancerdiagnos. För Anita Samsson har hjärtat klappat lite extra för de familjerna, speciellt eftersom hon själv mist sin pappa i cancer. Nu anordnar hon en "Barnens och hundens dag" på Långnäs där alla intäkter oavkortat går till Barncancerfonden.

Lördagen den 21 maj arrangerar Anita Samsson tillsammans med kompisarna Therese Kedfors och Viktoria Vidlund en "Barnens och hundens dag". Det är tredje året i rad som dagen arrangeras och liksom tidigare år går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden.

– Jag har själv fått fem friska barn och är tacksam för det. Det här är ett sätt att peppa de familjer som drabbats av cancer och stötta dem, säger Anita Samsson.

Anitas pappa drabbades av cancer och hon minns hur han tyckte det var hemskt att även barn insjuknade i cancer.

– Jag minns hur han förfärades över att även barn drabbades. Någonstans där vaknade mitt engagemang för att bidra med pengar till cancerforskningen, säger hon.

När hon berättade om sina planer för vännerna fick hon snabbt gehör. Fler ville vara med och hjälpa till. Just nu letar de sponsorer och många är villiga att bidra för de ska bli en bra dag på Kolgården på Långnäs.

– De flesta aktiviteter kommer att kosta en liten slant. Men alla pengar går oavkortat till fonden.

Anita berättar om aktiviteterna på dagen, det kommer bli möjlighet för barn att prova på agility, det blir en drive in hundutställning, ponnyridning och diverse tävlingar. Den som har hund får gärna ta med sig sin den.

– De barn som vill kan också ta med sig ett gosedjur, det kommer att bli aktiviteter som lämpar sig för alla, även mjukdjur, säger Anita och ler.

Även organisationen Missing People kommer vara på plats och informera om sin verksamhet och en vårdhund kommer visa sina färdigheter.

– Jag arrangerar det här för att det är roligt att känna att jag gör en god gärning. Sedan är det jättekul att se alla glada barn och hundar på dagen.

Hela evenemanget har fokus på barn i allmänhet och hundar i synnerhet. Det är kanske inte så konstigt. Anita har ett brinnande intresse för hundar. Hon har en egen kennel och födde tidigare upp schäfrar. Numera finns två hundar i familjen, Winna som är en collie och Zeb som är en prazsky krysarik. Familjen har alltid haft hundar, det vittnar inte minns dottern Ellen Arvidsson om.

– De brukar skoja om att jag är uppvuxen i en valplåda, säger Ellen och tar upp Zeb i famnen.