Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namntävlingen avgjord: Så ska nya Gärdesskolan heta

In i det sista var det febril aktivitet hos juryn bakom den stängda dörren till Bollnässalen i stadshuset. Men nu har det nya namnet på Gärdesskolan utsetts.

Hela 70 namnförslag, varav 54 unika, kom in till tävlingen från elever runt om i kommunen. Jurygruppen vaskade ner antalet till fem och sedan fick en sluten omröstning avgöra.

Läs mer: Namntävling för Bollnäs elever

Det var minst sagt jämnt. Bidraget Alirskolan vann med endast en röst.

Motiveringen lyder: "Alir var den gamla benämningen, ända sedan vikingatiden, på den södra delen av Hälsingland. Alir betyder åland eller åtrakt och här finns den sydligaste tingsplatsen i Hälsingland och på denna plats antogs Hälsingelagen omkring år 1320. Dessutom ligger skolan på Alirgatan."

Namnförslaget kommer från två olika klasser; Björktjära klass 6 A och Granbergs klass 8:3. Den utlovade prissumman dubbleras därför och klasserna får 5 000 kronor vardera. Alla deltagande klasser bjuds dessutom på glass av kommunen.

Namnet tycks vara nytt för en skola, ingen av de delaktiga i arbetet kan påminna sig att en skola haft det namnet tidigare.

Läs också: Gärdesskolan kan få extra byggnad

Läs också: Byggstart i augusti

Juryn bestod av både elever och tjänstemän samt Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S), som också här höll i ordförandeklubban.

Jurymedlemmen Maksat Asylbashev går i den klass på Granberg som lämnat in Alirskolan som förslag. Han tycker att det har varit intressant att vara med i arbetet.

– Det har varit roligt och lite svårt. Det var lätt att komma på nya namn men svårt att välja ut ett. Jag tror att mina klasskamrater som kom på namnet tänkte på den historiska meningen. Vi har läst om den på skolan, säger han.

För de sex eleverna i jurygruppen har det känts betydelsefullt att vara delaktiga.

– Det var bra, så att vi får vara med och bestämma, säger Alice Söderström från Kilbergsskolan klass 6 A.

– Det är ett viktigt beslut eftersom skolan kommer att heta så i många år framåt, säger Agnes Ahlström, klass 6 på Granbergsskolan.

– Namnet är unikt och har flera olika betydelser. Det kommer kännas som en helt ny skola, säger Noura BenAissa, Granberg klass 7:2.

Även för de vuxna som dagligen jobbar med att besluta saker i kommunen har elevernas involvering haft en djupare betydelse.

– Det har varit jätteroligt och eleverna är fantastiska. Det var roligt att nämnden fattade beslutet om att ha en namntävling. Jag tror vi måste tänka på hur vi jobbar med medborgarinflytande och framför allt ungdomsinflytande, det här var ett bra sätt att involvera ungdomar i ett beslut, säger Kristoffer Lindberg.

Mer om Gärdessskolan: Nostalgisk vandring i öde skola