Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namnlistor inlämnade – över 10 000 personer protesterar mot nattjouren i ambulansvården

Över 10 000 – så många personer skrev under protestlistor gällande ambulandsjukvården som på fredagen lämnades in till Region Gävleborg.

Den krisande ambulanssjukvården i regionen har diskuterats och debatterats sedan nattjour infördes i februari. Som resultat har runt 40 personer sagt upp sig, vilket har lett till att man har tvingats ta in bemaningsföretag för att lösa personalbristen.

Därtill finns kritiken från fackförbunden, där Alarm kräver statlig tvångsförvaltning av ambulanssjukvården i Gävleborg.

På fredagen lämnades protestlistor med över 10 000 namn in till Region Gävleborg.

– När till och med facket vill att ambulanssjukvården i Gävleborg ska tvångsförvaltas, då känns det som att det är något som inte är bra. Vi betalar hög skatt i det här landet för att det ska fungera, säger Thomas Skistad, initiativtagare till den namninsamling som fanns på internet.

Han får medhåll av Leif Hansen från Ljusdalslokala partiet Socialradikala Demokraterna.

– Det blir ett politikerförakt om de inte har sjukvård i ordning. Varför styr de ett rikt land till att de som har det sämst får det sämre, ambulansen måste funka även för de som bort långt bort, säger Leif Hansen.

Regionfullmäktiges ordförande Sinikka Bohlin, S, tog emot namnlistorna i entrén vid Region Gävleborgs kontor i Gävle. Hon förstår att folk är upprörda.

– Absolut, det förstår jag. Det är mer oro än ilska över vad som händer. Dels finns det hos de som jobbar inom ambulansen, dels hos dem som är oroliga över om det ska fungera under sommaren.

– Det är en del av demokratin att människor engagerar sig, inte bara när det är val. Ofta är det i frågor som är väldigt nära en själv och naturligtvis är ambulansfrågan en sådan som berör, säger hon.

Leif Hansen anser att konflikten bland annat bottnar i att anställda inom ambulanssjukvården inte har tagits på allvar.

– Ingen kan ha diskuterat konsekvenserna av beslutet, de kanske inte kunde veta att 40 personer skulle säga upp sig men vi har medbestämmandelagen, de är skyldiga att prata med de anställda. Nu får det konsekvenser, säger Leif Hansen.