Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämndens beslut: Förvaltningschefen straffas för byggfusket

Vid miljö- och byggnämndens sammanträde i Bollnäs under onsdagen beslutade man sig för att kräva chefen för samhällsbyggnadskontoret på fulla straffavgiften, 18 265 kronor, för att han flyttat in i sitt hus utan att ha tillstånd. Detta trots att man hade kunnat skriva ner straffavgiften med upp till 75 procent.

Det framgår tydligt i plan- och bygglagen att det krävs ett slutbesked från bygghandläggare för att få ta ett nybyggt hus i bruk. Men trots det genade högste chefen för kommunens bygghandläggare själv mot reglementet och flyttade in i sitt nybyggda hus utan tillstånd.

"Ibland blir man tvungen att kompromissa. Mitt bygge blev försenat och jag blev tvungen att sälja mitt gamla hus innan jag fick slutbesked", har Kjell Petersson tidigare kommenterat det här ärendet.

Läs även: Högste chefen bryter själv mot bygglagen

När det var dags för det slutsamråd som kontrollansvarig och bygghandläggare ska ha med byggherren innan ett sådant slutbesked delas ut så visade det sig att Kjell Petersson flyttat in mer än en månad tidigare. Ett faktum som föranledde Samhällsbyggnadskontoret att upprätta ett tillsynsärende och i förlängningen kräva Petersson på en straffavgift, som i det här fallet blev 18 265 kronor.

Läs även: Chefen fick bygglov av sina egna anställda

När ärendet under onsdagen kom upp i nämnden fanns emellertid möjligheten att ta hänsyn till förmildrande omständigheter och att skriva ner straffavgiften med upp till 75 procent. Politikerna kunde alltså minska straffavgiften ända ner mot 4 566 kronor.

Innan sammanträdet ställde sig ordförande i miljö- och byggnämnden, Fredrik Skoglund (S), ytterst tveksam till att något sådant skulle ske.

"Om inte en förvaltningschef som leder arbetet med bygglov och ska se till så att lagen följs av medborgarna kan följa lagen själv, vem fan ska då kunna göra rätt?", sa Fredrik Skoglund då.

Och nämnden beslutade sig mycket riktigt också för att kräva in fulla beloppet av Kjell Petersson.

Läs även: Chefer om egna bygglov: "När det gäller jäv måste man tänka efter ordentligt"

Läs även: Kommentar: Att utreda sin egen chef