Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnden tycker till om vindkraften i Tönsen

Vid miljö- och byggnämndens möte i förra veckan beslutade man sig för att ställa sig bakom ett tjänstemannautlåtande som kommunens yttrande när det gäller ändringsansökan för en vindkraftspark i Tönsen, Kilafors.

– Miljö- och byggnämnden var kritisk även mot de ursprungliga planerna och överklagade också det första tillståndet till mark- och miljödomstolen, konstaterar Peter Strömbäck, miljöinspektör vid samhällsbyggnadskontoret.

Det miljö- och byggnämnden nu har haft att ta ställning till är ändringarna i den ursprungliga planen. I stället för 42 verk vill exploatören bygga 15 verk färre, men samtidigt 30 meter högre snurror än i de ursprungliga planerna.

Läs också: Nya vindkraftsplaner i Tönsen: Färre verk men större snurror

– Det är några punkter som ser något bättre ut i det här nya förslaget, säger Peter Strömbäck. Men vi har fortfarande kvar flera av våra kritiska synpunkter.

Det som tjänstemannautlåtandet ser som förbättringar är att det blir glesare besatt med snurror och lite längre avstånd till de fiskesjöar miljöinspektörerna vill värna. Samtidigt har man kvar sina kritiska åsikter om tunga transporter genom Lötens och Västansjös vattenskyddsområde.

Man vill också att det görs en bullerundersökning som inte har gjorts. Bakgrunden till detta är att det vid befintliga parker kommit klagomål på lågfrekventa ljud, ett pulserande ljud som kunnat höras på ganska långa avstånd från parkerna.

I utlåtandet finns också ett önskemål om att korta av igångsättningstiden från fem till tre år. Det har snart gått fyra år sedan länsstyrelsen gav tillstånd att bygga vindkraftverk utanför Tönsen, sydväst om Kilafors, men fortfarande har inga vindkraftverk byggts och nu kommer exploatören med nya bud som kan innebära ytterligare fem år i malpåse.

Så länge igångsättnings- och drifttillstånd för vindkraft gäller kan man heller inte använda marken till något annat, exempelvis bostäder eller turismutveckling.

Läs även: Miljardsatsning i Tönsen klar 2014

– Med ett sådant här tillstånd kan man inte göra något annat med området heller, säger Peter Strömbäck. I värsta fall står vi där tio år efter att det första tillståndet delats ut och inget har hänt. Det blir som att man lägger en död hand över området.

Nu ska yttrandet skickas till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Dalarna. Det är där beslutet om ändringarna ska göras.

Läs också: Överklagar vindkraftsbeslut

Det kommunala vetot har kommunen redan avsagt sig genom att via ett fullmäktigebeslut godkänna det första tillståndet. Det här yttrandet från miljö- och byggnämnden är något som miljöprövningsdelegationen ska bedöma men inte nödvändigtvis ta i beaktande.