Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnd står fast vid krogvarning

Omsorgsnämnden delar ut en ny varning till krogen Condis för brister i alkoholhanteringen – och väljer samtidigt att JO-anmäla förvaltningsrätten.

Efter en inspektion i februari 2012 beslutade omsorgsnämnden att dela ut en varning för brister i alkoholhanteringen mot krogen Condis i Järvsö. Men i december upphävdes omsorgsnämndens beslut efter att en av politikerna anklagats för jäv.

Det var handelsbolaget Legy, som driver Condis, som hade valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Legy HB hävdade att Annasara Svantesson, som då var en av nämndens ledamöter, var jävig i beslutet om att varna krogen.

I torsdags tvingades därför omsorgsnämnden fatta ett nytt beslut i ärendet.

– Vi kom överens om att dela ut en varning, precis som förra gången. Krogen serverade onyktra människor och det får man inte göra enligt alkohollagen, säger nämndens ordförande Markus Evensson (S).

Förvaltningsrätten prövade inte om den aktuella politikern var jävig, men hävde ändå beslutet med motiveringen att frågan om jäv i första hand borde avgöras i omsorgsnämnden. Nämnden svarar nu med att anmäla förvaltningsrätten till justitieombudsmannen, JO, för brister i handläggningen. Dels för att nämnden anser sig redan ha tagit ställning i frågan om jäv. Ledamöterna ansåg då att Annasara Svantesson inte var jävig.

Nämnden hävdar också att domen hänvisar till hörsägen, berättar Markus Evensson.

– Att Annasara ska ha varit väldigt aktiv när beslutet togs finns inte dokumenterat någonstans, säger han och fortsätter:

– Nu har vi accepterat att hon var jävig. Så därför har vi tagit om beslutet.

Annasara Svantesson har numera avsagt sig sina politiska uppdrag och flyttat från Ljusdals kommun.