Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd säger ja till högre vindkraftverk på Högkölen

Myndighetsnämnden tog vid sitt senaste möte beslut i fem vindkraftsärenden. Det blev ja till 27 vindkraftverk på Hemberget, fem på Hybbelberget samt högre vindkraftsverk på Högkölen.

Annons

Förutom myndighetsnämndens nej till Vindkrafts ansökan om att bygga vindkraftparker i Harsa, som vi redan har rapporterat om, behandlades även flera yttranden.

Läs också: Många beslut om vindkraft tas i dag – fem ärenden på nämndens agenda

På Högkölen sydväst om Färila vill exempelvis vindkraftsbolaget OX2 bygga vindkraftverk som är 206 meter höga i stället för 180 meter. Området har tagits bort som riksintresseområde för vindbruk samt som lämpligt område för vindkraft i översiktsplanen. Kommunstyrelsen har sagt nej till ansökan. Frågan ska även behandlas av kommunfullmäktige, som har vetorätt i frågan.

Läs också: Högre kraftverk på Högkölen

Myndighetsnämnden, som är remissinstans för miljöprövningsdelegationen i Dalarna, har dock inga synpunkter på höjningen, förutom att ett eventuellt tillstånd bör villkoras med att uppfylla folkhälsomyndighetens riktvärden för lågfrekvent buller inomhus.

På Hemberget mellan Färila och Los vill Nordex Sverige bygga 27 vindkraftverk. Ärendet ska upp i samhällsutvecklingsutskottet i januari och därefter till kommunstyrelsen och för beslut i kommunfullmäktige. Företaget har i sin nya ansökan ökat avståndet från den kulturhistoriskt intressant byn Lillskog till 2 kilometer.

Läs också: Lillskog skyddas från vindkraftverk

Myndighetsnämnden tycker i sitt yttrande till miljöprövningsdelegationen att den maximala höjden för vindkraftverken bör begränsas till 150 meter för att minska påverkan på byn. 8 av de 27 ansökta vindkraftverken ligger utanför vindkraftsplanen, men nämnden anser att det är acceptabelt om inga andra intressen påverkas. Nämnden anser också att miljöprövningsdelegationen i Dalarna bör avgöra om påverkan på kulturmiljövärdet i området är acceptabel.

Nämndens sista yttrande gällde de fem vindkraftverk som Eolus Vind vill bygga på Hybbelberget söder om Järvsö. Företaget har överklagat den tidigare nämndens och länsstyrelsens nej till vindkraftsbygge.

Läs också: Nej till vindkraft i Järvsö

Vi har tidigare rapporterat att den nuvarande myndighetsnämnden, tvärtemot den som satt förra mandatperioden, anser att Eolus Vind ska få bygga vindkraftsparken.

Läs också: Ordföranden om Hybbelberget: "Vi tycker att störningen skulle bli marginell"

Frågan ska nu avgöras i mark- och miljödomstolen i Östersund. Vi återkommer med bevakning av detta när de juridiska ombuden kommer tillbaka från ledigheter.

Annons