Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namn på platser skvallrar om historien

– Alla gamla ord har en betydelse, säger stadsarkitekt Mats Gradh.

De flesta personnamn på svenska gatuskyltar är manliga. Det gäller även i Hudiksvalls kommun, där Brudvägen i Iggesund sticker ut som det närmaste ett kvinnligt gatunamn man kan komma. Frejavägen i Sörforsa klingar också kvinnligt, men namnet kommer efter platsen och inte gudinnan. Den historiska anknytningen är typisk för hur man tänker när man ska ge namn åt platser i Hudiksvalls kommun.

– Det är en given punkt. Då kan namnet säga något om platsen, som Marknadsgatan och Kotorget till exempel. På Marknadsgatan hade man marknad förr, och på Kotorget köptes och såldes kor, säger stadsarkitekt Mats Gradh.

En hel del av namnen kommer från yrken, ofta med historisk anknytning: Bagargatan, Borgmästargatan, Domaregatan, Gesällgatan, Smedvägen, Skomakarbacken, Sotargatan. Men Barnmorskegränd, Hemmafrugatan, Kokerskeplan, Sjuksköterskevägen och Lärarinneplan finns inte, och inga andra traditionellt kvinnliga yrkesnamn heller.

Varannan damernas?

– Vi har inte ens tänkt på det, säger Mats Gradh.

Kommunen har en namnkommitté där representanter från tekniska förvaltningen, Posten och museet finns med. Gruppen kan lägga fram förslag, men det händer också att folk hör av sig utifrån och föreslår namn på olika platser. Det är nämligen inte bara gator som ska namnges, utan även torg, parker, industriområden och så vidare.

– Alla namn du ser på en karta.

Sedan är det byggnadsnämnden som bestämmer. En sak som de måste tänka på är att det inte får finnas två platser med samma eller alltför likartade namn. Det får inte vara någon risk för missförstånd när räddningstjänsten eller ambulansen rycker ut. Trots det finns flera exempel i Hudiksvalls kommun: Soldatvägen finns i både Delsbo och Hudiksvall, liksom Stationsgatan som kompletteras med Stationsvägen i Enånger, Hantverkargatan i Iggesund, Hantverksgatan i Delsbo och Hantverksvägen i Enånger.

– Det är gamla synder, från tiden före kommunsammanslagningen, säger Mats Gradh.

Det är dock knappast aktuellt att ändra. Namn på platser sitter djupt i folks medvetande. Närmast är det Medskogsområdet som ska namnges i detalj, och flera nya gator och vägar på Maln.

– Det är inte klart ännu, men troligen blir det namn med historisk anknytning till platsen.