Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naknare än ett nudistläger

/

Var det prologen till "Kejsarinnans nya kläder" som vi såg utspela sig i SVT-programmet Agenda i söndags kväll? Ska man redan så här i förväg titelbestämma den rödgröna valrörelsen så ligger det inte långt borta att låna inspiration från Hans Christian Andersens klassiska saga.

Annons

När Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly i söndags radade upp sig inför tv-kamerorna var det för att manifestera sammanhållningen mellan de tre rödgröna partierna. Men de tog inte med sig några nya besked om det politiska innehållet. Budskapet från de rödgröna var precis lika tomt som vid tidigare tillfällen då de försökt att manifestera sin enighet.

Tv-studion var naknare än ett nudistläger.

Problemet för Sahlin och hennes kollegor är att det inte behövs något barn som säger sanningen. Så som det är i H. C. Andersens saga.

Så gott som alla ser redan att deras samarbete är innehållslöst. Att de står där nakna och beskriver någonting som inte finns.

Visst får det betraktas som en stor framgång för de tre partierna att de lyckats enas om att de ska enas. Men ett samarbete är bara ett samarbete om det finns någonting att samarbeta om. Och just nu är det lilla som de är överens om så litet att det inte seriöst kan betraktas som en förberedelse inför en regeringssamverkan.

I stället är det "var god dröj" som levereras som svar på i princip alla frågor som ställs om den gemensamma politik som de rödgröna tänker sig att bedriva om de får väljarnas förtroende. Frågorna ska besvaras i god tid före valet, men inte nu. Utan sen. Längre fram. Till våren. Och kanske ytterligare lite längre fram.

Därmed skiljer sig det här försöket till lagbygge väsentligt från de fyra borgerliga partiernas alliansbygge under förra mandatperioden. Allianspartierna pekade redan i sitt grunddokument 2004 ut färdriktningen, och presenterade under de följande två åren rapport på rapport och slöt överenskommelse efter överenskommelse.

Något liknande har vi inte sett eller kommer att få se från de rödgröna.

En stor anledning till de här "var god dröj"-beskeden från de tre oppositionspartierna beror på att Socialdemokraterna inte är klara med sin interna process. Kejsarinnan har helt enkelt inte hunnit med att klä om sitt eget parti sedan brakförlusten i förra valet. Och vet man inte riktigt vad man tycker så är det självklart lite svårt att förhandla med någon annan, åtminstone om man vill vara lyckosam i som förhandlare.

Därför dröjer det innan Sahlin, Eriksson, Wetterstrand och Ohly kan klä sitt samarbete i kläder som syns. I kläder som finns. Vilket också innebär att det dröjer precis lika länge innan vi vet om det rödgröna samarbetet är värdigt att kallas för ett regeringsalternativ.

Mer läsning

Annons