Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några stolta tårar i mörkret

Vet ni att Gävleborg är det amatörteatertätaste länet i Sverige?
Jag hade ingen aning om det. Men jag borde ha kunnat räkna ut det - möjligheten att se teater är stor på sommaren i Hälsingland.
Sedan midsommar har den flitige kunnat se Nathan Söderblomspelet i Trönö, Messmörsteatern på Harsa och i augusti öppnar Iggesunds Jernverk sin scen för uppsättningen Ronja Rövardotter, för att nämna några.
Folkteatern i Gävleborg har som vanligt intagit Träteatern i Järvsö.

Annons

I år på ett lite annorlunda sätt eftersom de hjälper till att sätta upp Driver Dagg - en annan historia, en välskriven betraktelse över Hälsingland, författarinnan Margit Söderholm och livet i Järvsö på 1920-talet - en historisk muskal, spelad av en amatörteatergrupp - och fantastiskt professionellt gjort.

Och jag har varit med bakom kulisserna på Träteatern.

Min roll är att vara en stolt teatermamma, eftersom min dotter har fått möjlighet att vara med som skådespelare.

Hon har två repliker. Ganska lagom om man är sju år och är med i sin första föreställning. Och så är hon med och sjunger och dansar.

Förutom att vara stolt är jag också tilldelad rollen att vara min dotters chaufför, se till att hon kommer i tid till repetitioner och föreställningar, fläta hår, baka kakor och sälja fika.

Och ju mer jag gör det desto roligare blir det. Jag får ju på köpet följa arbetet med hur en teaterföreställning blir till.

Största nöjet har varit att följa det som händer innan premiären när skådespelarna lär sig vad, hur och när repliker ska sägas, att det är ett rörelseschema till varje replik och inte minst sång och musik, för att nämna något av det som händer alla de timmar som läggs ner innan en föreställning.

Då är inte ens dekor, kläder, och viktigast av allt, manus medräknat.

Det ligger ett enormt - och då menar jag verkligen enormt - arbete bakom för att en teateruppsättning ska bli till verklighet. Jag är djupt imponerad.

Det är dessutom kul att Folkteatern går in tillsammans med Skästrateatern. Frågan är om det är någon annan länsteater som ens har gjort samma satsning?

Gå och se teater i sommar om ni inte redan gjort det! Det är fantastiskt.

Kommer ni till Träteatern kanske vi ses. Jag brukar sitta och diskret torka bort några stolta tårar i mörkret på läktaren.

Mer läsning

Annons