Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något man köper när lusten faller på

/

Annons

Vi lever i en värld där kvinnor och barn ses som en ren handels- och förbrukningsvara. Svenska familjefäder åker till fjärran land och köper sig det de vill ha. En kvinna, ett barn att tafsa på, att utnyttja och tränga in i. Människan som utnyttjas har inget alternativ, kommer från en bakgrund som gör att hon själv inte kan styra sitt liv. Förmodligen gråter hon inom sig dag som natt.

Svenska män, för 95 av 100 som köper sex utomlands är män, som kanske har familj, kanske jobbar som lärare åker iväg och väljer ut det kött som kan passa i kväll. Som när jag väljer från en restaurangmeny. Det är vidrigt att tänka på att om människor som köpt sex skulle få ett litet, svävande klot över huvudet skulle jag se de där kloten varje gång vi tog oss ut. Runt om mig finns män som ser på kvinnor som något man kan köpa sig när lusten faller på.

Detta sker självklart inte bara långt borta där man kan låtsas som att moral inte finns. Det sker också i våra egna städer. I sunkiga lägenheter, i bilar och på bakgator. Från tonårstjejer som vill ha pengar till kläder, till kvinnor som jobbar under tvång. Kvinnor som kanske har transporterats hit från länder på andra sidan Östersjön med hopp om att få jobba som barnflickor.

Det äcklar mig att vi inte kommit länge än så här. Prostitution må vara jordens äldsta yrke, det sägs så, men det borde för länge sedan vara förpassat till historieböckerna. Jag blir matt när media letar upp någon läkarstudent som berättar att hon gillar sex och det är ett bra sätt för henne att dryga ut CSN och ingen ska lägga sig i vad hon gör med sin kropp. Det är klart att man alltid kan hitta någon som inte ser sig som ett offer utansäljer sex av egen fri vilja. Men hur många är det egentligen? Blir världen bättre om läkarstudenten får sälja biobiljetter istället, samtidigt som ingen annan heller behöver sälja sin kropp? Självklart.

Att sälja sex är ett sistahandsalternativ, då inget annat återstår. En desperationshandling, både i Sverige och i andra länder. Det är inte värdigt att i en modern tid utelämna kvinnor och barn till ett sådant system. Vi måste våga se att det övergripande handlar om synen på kvinnan. Tyvärr ser många män fortfarande kvinnor som ett praktiskt tillbehör som sköter markservice och kan erbjuda sex. Det finns en jargong i somliga kretsar att man kan åka och hämta sig en kvinna i Thailand, för de är mjukare än svenskor som kräver så mycket. Så blir kvinnan just en utbytbar handelsvara. I mitt uppdrag inom socialtjänsten ingår inte helt sällan att hjälpa de kvinnor som sedan blir dumpade, när det inte passar längre.

Det handlar om sexindustrin överlag, det handlar om normer i samhället. Jag är stolt över att bo i ett land som har en lagstiftning mot köp av sex. Jag skulle må ännu bättre om vi med kraft burade in alla de så kallade män som trots det väljer att stilla sina lustar mot betalning. Att kvinnor fortsätter sälja är inget konstigt, vi har fortfarande ett för stormaskigt skyddsnät.

I år förväntas män köpa sex utomlands uppemot 25 000 gånger. Kanske av Anop fem år.

Mer läsning

Annons