Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något håller på att gå snett

De kallar sig för representanter för naturvården, men drivs av förakt och en stor portion hat mot jakt.

Jakten, som för oss är något självklart och naturligt, kallar de för särintresse. Vid varje tillfälle som ges, försöker de misskreditera de som jagar.

De rider på det faktum att de flesta människor nu lever långt ifrån naturen, och har bristande kunskap om vad jakt är för något. De rider också på medias grundregel att i nyheter dela upp världen i de onda och de goda. I de ofta okunniga journalisternas ögon är nästan alltid jägarna de onda.

De har ju bössor och jakt går ut på att döda djur. Ett fiskespö eller en bärplockare är lite snällare redskap, så naturbruk som fiske och bärplockning hamnar sällan i fokus hos journalisterna på det sättet. Nu har en representant för naturvården skickat en överklagan till förvaltningsrätten, angående länsstyrelsens beslut om årets björnjakt i Gävleborgs län.

En del av grunden för beräkningen av björnstammen är de observationer av björnar som görs under älgjaktens sju första dagar. I sin överklagan av björnjaktsbeslutet insinuerar naturvårdsrepresentanten att jägarna bluffar, och rapporterar att de sett fler björnar än de i verkligheten gjort, för att på så vis få skjuta flera björnar.

För i naturvårdsrepresentantens ögon är jägarna opålitliga, och vill alltid skjuta så mycket det bara går av allt vilt. Representanter för naturvården har också skickat ett skriftligt klagomål till EU-kommissionen, där de anser att det beslut om vargpolitik som Sveriges riksdag tagit, med över 80 procents majoritet, strider mot EU:s lagstiftning.

I sitt brev ger de en vilseledande, och till viss del falsk, beskrivning av svensk rovdjurspolitik, vargförvaltning och vargjakt. Naturvårdens representanter tar givetvis möjligheten att sätta käppar i hjulet för landets styre (som de uppfattar som allt för jägarvänligt) trots att de vet att hemlandet kanske har den mest välkontrollerade och fungerande vargförvaltningen av medlemsländerna i EU.

Det är för frestande att utnyttja EU:s gamla lagar, och det faktum att de flesta EU-tjänstemän som jobbar med dessa frågor inte har någon egen erfarenhet och kunskap om hur svensk rovdjursförvaltning fungerar. Att processen de startat kostar skattebetalarna många miljoner kronor, och att det är vargen som riskerar att bli den stora förloraren, bekymrar inte de klagande.

Huvudsyftet är ju kampen mot jakten och jägarna.Vi som representerar den enda naturvårdsorganisationen i landet som anser att människan har en självklar plats i ekosystemet, hoppas att även andra får upp ögonen för något som håller på att gå riktigt snett.

Jägareförbundet Gävleborg

genom

K-E Hellsén

Per Mellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel