Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något gick snett med Matlandet Sverige

Nyligen kom statistik från en granskning som Sveriges Television gjort, om hur kommuner och landsting upphandlar svensk mat.

Eller snarare hur mycket mer de skulle kunna göra det.

Med offentlig upphandling, alltså med den mat som kommuner och landsting köper, kan vi göra viktig skillnad. Vi kan stärka matproduktionen i Sverige och därmed jobben på hemmaplan.

Sverige har något riktigt bra att bygga på. Vi har bra råvaror som produceras med god miljömässighet och gott djurskydd. Vi är medvetna konsumenter med intresserar för matens kvalitet. Föräldrar ställer med rätta krav på skolmaten. Det är möjligt att göra något gott av detta till gagn för skolbarnen, för jobb i matproduktionen och för mat av god kvalitet.

Eskil Erlandssons "Matlandet Sverige" var en god ambition men vi kan efter sju år konstatera att något gått snett. 15 000 helårsjobb har försvunnit från jordbruket. Nu lägger regeringen ned Miljöstyrningsrådet. Det viktiga stöd som kommuner och landsting haft för att upphandla mat av hög kvalitet och kött från djur uppfödda med bra djurskydd saboteras.

Allt fler kommuner och landsting sliter med ekonomin och tvingas prioritera. Det gör att, trots att de vill servera bättre mat i skolan, så räcker inte pengarna eller kunskapen för att göra rätt.

Det är dags att ta klivet till mat som du kan lita på, gärna ekologisk och gärna svensk, för fler jobb och bättre mat till skolbarnen. Det går att vända utvecklingen. Vi kan lämna en politik som lägger i varje enskilds knä att lösa problemen till att vi tar oss an gemensamma utmaningar tillsammans.

Vi tar nu fem initiativ:

* En långsiktig livsmedelsstrategi som svarar på vilken matproduktion vi ska ha i Sverige och hur den kan bidra till att nå gemensamma klimat- och miljömål och samtidigt stärka konkurrenskraft för svensk mat och jobb.

* En nysatsning på "Svensk mat". Vi skapar ett bolag, gemensamt ägt av staten, branschen och intresseorganisationer i samverkan, för att stärka konkurrenskraften, exporten och den svenska matens möjligheter byggt på våra mervärden om god miljömässighet och gott djurskydd.

* Vi stärker konsumentens rätt med tydliga innehållsförteckningar och märkningar. Vidareutvecklar Miljöstyrningsrådet för stöd i hållbar livsmedelsupphandling

* Bekämpa gifterna i maten. Vi satsar 371 miljoner mer än regeringen på landsbygdsprogrammet, för att till exempel stödja ekologisk produktion. Vi vill också förbjuda bisfenol A i alla matförpackningar och införa en skatt på kadmium för att minska dess användning.

* Lyft fram de goda exemplen för fler att inspireras av, Guldhedsskolan i Göteborg som lagar 85 procent från grunden, har nästan 50 procent ekologiskt och minst en dag i veckan med vegetarisk buffé.

Matilda Ernkrans (S)

ordförande miljö- och jordbruksutskottet

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel