Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Någon som sade något om småpartier?

Var det någon som kallade Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet för småpartier?

Det håller nog inte alla med om.

Visserligen befinner sig ett par tre av dessa partier oroväckande nära fyraprocentstupet i rikspolitiken. Vore det val idag skulle kanske rent av något av partierna trilla ned i djupet.

Men lokalt kan samma småpartier ha uppemot hälften av alla röster. Hur är detta möjligt?

Hur är det möjligt att Kristdemokraterna, som nästan är uträknade i rikspolitiken, har nära 45 procent i Markaryd och 30 procent i Ödeshög?

Hur är det möjligt att Centerpartiet, som gått kräftgång sedan Fälldins storhetstid, har nära 41 procent i Mönsterås och 37 procent i Dals Ed?

Hur är det möjligt att Folkpartiet, utan någon Westerbergeffekt, har nära 31 procent i Skinnskatteberg och nästan 30 procent i Landskrona?

Hur kan det komma sig att Vänsterpartiet, som rasat efter Gudrun Schyman, har drygt 55 procent i Fagersta och drygt 48 procent i Degerfors?

Har KD något specialprogram i Markaryd? Sitter C i Mönsterås och ruvar på ett eget framgångsrecept? Driver FP i Skinnskatteberg andra frågor än partiet på riksplanet?

Och är folket i Fagersta, där V sopar mattan med de övriga partierna, mer socialistiska än i resten av landet?

Nej, sannolikt spelar partiprogrammen en rätt marginell roll. Det mesta handlar om person, tradition och förmågan att leverera.

Det handlar påfallande ofta om en stark och karismatisk person som har kloka idéer, som lyckas entusiasmera andra och få saker att hända.

En "stark man". Även om det varken behöver vara en man eller en dryg kommunalpamp.

Kommunalrådet Stig Henriksson (V) i Fagersta ligger ändå nära det epitetet i kraft av att ha varit kommunalråd i Fagersta i elva år.

I början av 1980-talet höll Vänsterpartiet Fagersta på att utplånas. När Stig Henriksson ställde upp i valet 1998 fick partiet 44 procent för att vid senaste valet landa på drygt 55 procent.

Under sin tid som kommunalråd har Henriksson både sänkt skatten och gjort kommunen skuldfri. Och sagt att man "inte kan finansiera offentliga jobb med offentliga jobb".

Verkar inte särskilt vänsterpartistiskt. Snarare tvärt om.

Det finns många liknande exempel i landet.

Kraften finns inte i ett speciellt partiprogram. Utan i kloka människor som engagerar sig och har förmåga att entusiasmera och engagera andra. Oavsett parti.

När en sådan politisk entreprenör drabbar en kommun kan även småpartier bli stora och betydelsefulla.