Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nadine vill stanna i Sverige

Nadine föddes i Sverige för åtta år sedan och har bott i Söderhamn i hela sitt liv.
Nu ska hon och hennes föräldrar utvisas till Algeriet.

Skoldagen är avslutad och Nadine har precis kommit hem. Hon går i andra klass på Bergviksskolan, tycker om lärarna och undervisningen och har många kompisar. En är mer som en bästis, berättar hon och orden bara forsar fram.

Hon har svårt att förstå varför hon och hennes föräldrar ska utvisas. Nadine har aldrig varit i Algeriet, säger att hon inte vet någonting om landet, och kan bara några få ord på franska och arabiska.

– Jag tyckte det var konstigt. Jag kommer ju härifrån, det här är mitt land och jag vill stanna. Jag blev inte glad. Man borde inte kunna göra så, säger hon.

För nio år sedan flydde Nadines föräldrar från Algeriet till Sverige. De säger att det fanns mycket terrorism i landet och att de fruktade för sina liv. Ett år senare, i Söderhamn, föddes Nadine.

De väntade i tre år på sitt besked om uppehållstillstånd, men fick sedan avslag.

Av rädsla för att bli utvisade levde de gömda i fyra år på olika platser i Söderhamn. Det var som ett helvete berättar Nadines mamma Linda, och säger att de bland annat bodde i en tvättstuga en tid.

I somras växte nytt hopp om att Nadine skulle kunna få uppehållstillstånd ändå. Då kom nämligen en lagändring i utlänningslagen . Det skulle då bli lättare för barn som redan har fått ett utvisningsbeslut att få stanna, om det finns särskilda hinder för att utvisa dem.

Linda håller upp en kalender och visar hur de räknade, längtade och kryssade över dagarna tills den nya lagändringen skulle komma. De gjorde en ny ansökan om så kallat verkställighetshinder i hopp om att allt skulle förändras. Då angav de bland annat att Nadine har bott här i hela sitt liv, att hon nu skulle ryckas upp från en trygg miljö som hon har anpassat sig helt till och att hon inte talar arabiska.

– Vi var helt säkra på att vi skulle få stanna, säger Linda.

I slutet på oktober, i samband med Nadines åttaårsdag, kom det nekande beskedet från Migrationsverket. I beslutet står det bland annat att det bara är i rena undantagsfall man kan ta hänsyn till oro för att återvända till hemlandet eller sociala och ekonomiska problem. Samt att enbart vistelsetiden inte ger rätt till uppehållstillstånd.

– Det var en mardröm. Jag blev så chockad att jag fick åka in på sjukhus. Vi är väldigt oroliga och har ingenting att återvända till. Det här är emot den nya lagen, säger Linda.

Hon får tolkhjälp av Urban Jägerskog, som har arbetat i många år med flyktingar via Röda Korset. En del familjer har fått stanna, men många har skickats tillbaka till sina hemländer.

– Det känns lite som ett lotteri vilka som får stanna. Jag står oförstående till detta och många andra beslut, säger han.

Vad som händer den närmsta tiden för Nadine och hennes föräldrar är oklart. Men de hoppas fortfarande på en vändning.

Söderhamns-Kuriren har valt att inte skriva ut familjens efternamn.