Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myter och felaktigheter från vargmoståndslobbyn

Ralph Persson skriver i en insändare (28/2) ett sammelsurium av myter och felaktigheter angående den svenska vargstammen.

Ralph Persson påstår först att "Man kan ../.. inte avgöra [med dna-teknik] om det är en hund eller en varg" som därefter följs av ett annat påstående som motsäger det första påståendet, att "detta kommer att utveckla sig till en rättsskandal om det visar sig att det är en blandning mellan hund och varg som avlivades på sjön Fansen".

Enligt det första påståendet ska man alltså genetiskt inte kunna avgöra om det hunddjur man har framför sig är en varg eller en hund, följt av ett annat som talar om en skandal om det skulle visa sig att ett visst hunddjur är en hybrid mellan varg och hund. Skulle det vara så som Ralph Persson påstår, att det inte går att se någon som helst genetiskt skillnad mellan varg och hund, så skulle man heller inte kunna avgöra om det skett någon hybridisering emellan djuren. Detta eftersom man måste kunna avgöra om en viss avkomma delar genetiska element från både varg och hund för att avgöra om det är en just en hybrid. Fundamentalt kan det tyckas.

Går det då att avgöra genetiskt om det är en hund eller varg det handlar om? Ja, det går alldeles utmärkt att genetiskt skilja på hund och varg och har så gjorts i flera studier som studerat hunddjurens evolution. Likaså kan en eventuell hybridisering mellan hund och varg studeras flera generationer tillbaka.

Finns det då några indikationer på att den Svenska vargstammen enbart består av varghybrider, som Ralph Persson påstår? Nej, inga undersökningar hittills av den svenska vargstammen har indikerat vare sig att hela stammen eller enstaka individer är varghundhybrider.

Man kan helt klart ha olika åsikter om vargens vara eller icke vara i Sverige, men att sprida myter och rena felaktigheter runt omkring sig som om de vore sanningar gynnar knappast en seriös debatt och är om något att göra vargmoståndarlobbyn en björntjänst.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel