Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiskt försvinnande – två hundar saknas i hundgården

Vad har hänt med Tok och Tarzan? Den frågan ställer sig Daniel Birgersson som bor utanför Långhed i Alfta.

Den 26 april hade han släppt ut de två tio månader gamla finska stövarna i hundgården bakom huset. Det var vid tiotiden på förmiddagen och vid tolvtiden var han och sambon Johanna ut och tittade till dem för då stod hundarna och skällde mot något ute i skogen.

– Sedan var jag ut vid två för att kolla till dem innan jag skulle åka och jobba, säger Daniel.

Haken låg på backen och dörren stod lite på glänt och båda hundarna var försvunna. I hägnet bredvid hade Daniel en äldre hund, men den fanns kvar i hägnet.

– Första tanken var att de rymt och vi kastade oss i bilen och åkte i väg längs vägen som går här bakom för att leta, berättar Daniel.

Läs även: Försvunnen hund

När de åkte runt träffade de också på flera personer längs vägen.

– Men ingen av dem hade sett eller hört något, säger Daniel. Och om de här hundarna hade smitit och börjat jaga så hade de fört ett sånt oväsen att de åtminstone borde ha hört dem.

Riktigt vad som har inträffat vet inte Daniel Birgersson. Men han blir allt mer tveksam till att hundarna skulle ha smitit på egen hand.

– Det är ju i princip omöjligt att få upp haken från insidan, säger han och visar genom att stå och ruska i dörren.

– Man vill ju egentligen inte tro att någon kan göra så, fortsätter han. Men jag misstänker nästan att det är någon som har smugit hit genom skogen och hämtat dem.

Daniel har själv åkt cirka 180 mil längs skogsvägar och flera andra har hjälpt till att leta efter Tok och Tarzan.

Läs även: Många letar efter bortsprungen hund

– Det har ju spritt sig bra på Facebook och andra sociala medier, men ingen har sett eller hört någonting, säger Daniel.

Han och Johanna har tre hundar till också, men de vågar de inte längre ha i sin egen hundgård. De får tills vidare vara hos Daniels föräldrar som bor några kilometer bort.

– Att de skulle ha blivit stulna av någon låter ju kanske otroligt, men samtidigt så har jag bara under de här dagarnas letande hört flera historier om när det faktiskt har inträffat, säger Daniel. Det är baraett par veckor sedan två jakthundar försvann i Rättvikstrakten också.

Försvinnandet är anmält till både polis och länsstyrelse. Daniel har varit ute och frågat flera skogsarbetare också, men ingen har sett röken av Tok och Tarzan.

– Vi saknar dem, säger Daniel Birgersson. De är ju som två familjemedlemmar som är med oss nästan jämt, inte bara när vi jagar.

Läs även: Stella tillbaka efter ett halvår