Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiskt bilproblem sinkade Hägg i rally-SM: "Har aldrig kört fortare och likväl missar vi pallen"

Det blev besök på prispallen för Jari Liiten – och snubblande nära detsamma till Niklas Hägg när Snapphanerallyt avgjordes i trakterna kring Hässleholm i helgen.

Annons

Årets femte SM-deltävling – av totalt sju – innehöll tio sträckor. De båda inledande kördes i fredagskväll, medan resterande åtta klarades av under lördagen. Totalt handlade det om 10,7 mils hårdkörning.

Läs mer: Toppkänning i rally-SM för SMK Hälsinge-förarna

SMK Hälsinges Niklas Hägg, med Christer Carlsson som co-driver, höll en sjundeplats i klassen Trimmat fyrhjulsdrivet på fredagskvällen. Fram till ledande Per-Gunnar Andersson/Emil Axelsson, Årjäng, skilde en dryg halvminut.

”Häggen” avancerade ett pinnhål efter fyra körda sträckor. Efter den femte sträckan höll han femte plats.

Med åtta sträckor körda parkerade Hägg/Carlsson som fyra, en placering som hölls till målgång.

– Vi hade räknat med ett bättre resultat, helt klart. Men det var något mystiskt. Trots klockren körning så blev det inga bra tider, berättar Niklas Hägg, som misstänker något fel på bilen.

– Tror jag aldrig har kört fortare och likväl så missar vi pallen. Och bakdäcken är som nya trots drygt tio mils körning. Då är det något som inte stämmer och nu vill det till att riva isär mekaniken för att ta reda på varför, säger han.

Läs mer: Hägg bara tre sekunder från segern i Slottssprinten

Per-Gunnar Andersson fixade en överlägsen förstaplats. Hela tre minuter och 25 sekunder kom att skilja till andraplacerade MatsJonsson/Johnny Johansson, Forshaga. Joachim Grahn/Rickard Nilsson, Simrishamn, slutade trea, sex sekunder före Hägg/Carlsson.

Totalt i SM toppar Andersson på 134 poäng. Jonsson är tvåa på 69 och Jerker Axelsson, Trollhättan, trea med 59. Niklas Hägg håller fjärdeplats på 43 pinnar.

– Trots allt lever hoppet om en medalj. Vi kommer igen i East Sweden Rally om tre veckor, avslutar Niklas Hägg.

I junior-SM, otrimmade klassen, parkerade JariLiiten/Lars-Åke Persson – klubbkompisar med Hägg i SMK Hälsinge – som fyra efter fredagen.

Läs mer: Talangen Jari Liiten berättar om flyttbeskedet från England

Efter att ha hållit denna placering större delen av dagen spurtade sedan Jari upp sig på slutsträckan och blev till slut trea. Årets bästa körning hittills i JSM och en välförtjänt framgång till den 22-årige Bergsjökillen.

– Jag tog i maximalt på den sista sträckan och lyckades sätta näst bästa tid i klassen. Avancerade förbi Daniel Röjsel och när samtidigt andraplacerade Erik Telehagen körde av vägen och bröt så kunde vi avancera två placeringar, sammanfattar en nöjd Jari Liiten.

Som bara hade nio sekunder upp till andraplacerade Dennis Rådström, Östmark. Vann, överlägset, gjorde Jacob Jansson, Kopparberg, som även toppar klassen totalt i JSM – en poäng före Erik Telehagen, Wäxjö. Jari Liiten håller sjunde plats i det totala sammandraget.