Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mysteriet Brotorget i radiodokumentär

Brotorget i Bollnäs är ett lokalt trauma som blivit rikskänt. På söndag sänds dokumentären Torget som försvann i radions P1 (15.03).

Annons

Under hösten 2007 klubbades kommunens försäljning av torget till danskägda Själsö Sverige AB igenom. Avsikten var att företaget skulle uppföra en affärsgalleria.

I november året efter togs torgets inredning bort, som exempelvis Snoddasreliefen, vattenspelet, scenen och Mårten Anderssons fondmålning De blåaste bergen.

Men "avmöbleringen" gjordes innan det stod helt klart att torgbygget skulle starta.

Vem eller vilka gav klartecken till att torget revs? Hur kunde det gå så här? Varför offrades det offentliga rummet utan vidare?

Förre stadsarkitekten Mats Ökvist hade kallat det för Hälsinglands bäst fungerande torg. Men nu försvann nästan allt av det som byggts upp sedan 1980-talet.

En del av frågeställningarna kring torget tas upp i journalisten Linda Carlssons granskande dokumentär. Lyssnaren tas med på det hon kallar "en vindlande resa genom politiska intriger, personliga nederlag och businesstänk från over there".

I bakgrunden skaver, enligt Linda Carlsson, också en hemlighet.

– Det kändes overkligt när jag insåg det. Men ingen av de ansvariga i Bollnäs kunde berätta för mig vem som bestämt att torget skulle rivas. Då blev det ett mysterium också, säger hon.

Snart har sex år sedan gått sedan torget tömdes. Finanskrisen sågs som en avgörande orsak till att det inte blev någon galleria. Allting havererade, som politikern Olov Nilsson Sträng uttrycker det.

Tidigare var han socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. I dag representerar han det lokala Bollnäspartiet.

Författaren Thomas Tidholm i Arbrå tillhörde från första stund de argaste kritikerna av galleriaplanerna. Han deltog även i en demonstration utanför stadshuset.

– Idioter, hur kan man ens komma på en så dum idé som att sälja ett torg?