Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket sanering återstår

En yta motsvarande 11,7 fotbollsplaner har hittills sanerats efter råtalloljeutsläppet i Söderhamns skärgård i december. Men fortfarande återstår en hel del arbete.

Sedan mitten av april har 150 personer arbetat dagligen med att sanera Söderhamns skärgård på råtallolja.

Arbetet beräknas hålla på till i september, något som framkom under onsdagens informationsmöte om saneringsarbetet. I nuläget är ett 20-tal, av de totalt 54 drabbade områdena, färdigsanerade. Ännu fler kommer att bli färdiga under juli och därefter hållas under bevakning.

Men alla områden kommer inte att kunna nyttjas som vanligt i sommar.

- Tyvärr kommer det att vara så att man inte kommer att kunna vistas på vissa platser i sommar. Det är beklagligt, men man måste låta arbetet ta tid och ha tålamod, säger Ingrid Håstad.

Målet är däremot att de mest folktäta områdena ska bli färdiga redan till midsommar.

- Vi har försökt prioritera de områden där det vistas mycket folk, till exempel populära badstränder som vid Branthäll, säger Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun.