Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket sanering återstår

En yta motsvarande 11,7 fotbollsplaner har hittills sanerats efter råtalloljeutsläppet i Söderhamns skärgård i december. Men fortfarande återstår en hel del arbete.

Annons

Sedan mitten av april har 150 personer arbetat dagligen med att sanera Söderhamns skärgård på råtallolja.

Arbetet beräknas hålla på till i september, något som framkom under onsdagens informationsmöte om saneringsarbetet. I nuläget är ett 20-tal, av de totalt 54 drabbade områdena, färdigsanerade. Ännu fler kommer att bli färdiga under juli och därefter hållas under bevakning.

Men alla områden kommer inte att kunna nyttjas som vanligt i sommar.

- Tyvärr kommer det att vara så att man inte kommer att kunna vistas på vissa platser i sommar. Det är beklagligt, men man måste låta arbetet ta tid och ha tålamod, säger Ingrid Håstad.

Målet är däremot att de mest folktäta områdena ska bli färdiga redan till midsommar.

- Vi har försökt prioritera de områden där det vistas mycket folk, till exempel populära badstränder som vid Branthäll, säger Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun.