Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket rönnbär betyder ännu en kall vinter

Just nu dignar rönnarna av bär, men frågan är om de glimrande små frukterna kan säga något om hur vintern kommer att bli.

Det finns många recept med rönnbär, till exempel som vin, gröt och sylt, eller torkade som snacks. Trots det är det ganska ovanligt att de tas till vara på.

Folktron ger många exempel där rönnen varit utrustad med särskilt goda egenskaper. Det bästa var om man kunde få tag på en flygrönn. Det är en liten rönn som växt ovan jord, till exempel i en grenklyka eller på en sten. En bit av en sådan skulle man gärna ha i arbetsredskap som skydd mot andar och trolldom.

Så var det ju det här med vintern. Kan bären säga något om hur den ska bli? Vid en snabbkoll i Bondepraktikan hittar man inget om rönnbär och vinter. Det enda som de trädmänniskor tidningen pratat med är överens om är att åsikterna går isär. Det man kan vara säker på är att mängden rönnbär är ett tecken på antingen att en mycket sträng vinter är i antågande eller att en mild sådan är på väg.