Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket prat och ingen verkstad

Annons

 

Jan Hedlund och Olle Molin, båda nya moderater, ondgör sig över hur den politiska majoriteten sköter vår kommun.

Moderaterna i Ljusdal innehar en oppositionsrådspost som till Jan Hedlund inbringar en månadsinkomst på 27 250 kr. Till detta kan vi lägga arvode för hans medverkan i Närljus, Hälsingerådet, Ljusdals Energiföretag m.m.

Moderaterna skriver att Socialdemokraterna styrt vår kommun i alla år och det vet ju alla att det inte är sant. Just nu styrs Ljusdals Kommun av socialdemokrater och centerpartister och just den kombinationen har lett till att den politiska organisationen är mycket kostnadsdrivande. Om Moderaterna menat allvar med det dom säger fanns det ett förslag när budgetramarna togs som innebar en kraftig sänkning på de politiska arvodena.

Själv tycker jag att det är helt åt skogen att ordförande i Bygg och miljö, med en budget på cirka 20 miljoner kronor, har lika mycket i arvode som ordförande i Barn och utbildningsnämnden, men en budget på 395 miljoner. Lika obegripligt med en ordförandepost i Sammhällsbyggnadsnämnden, med en budget på 57 miljoner, som inbringar lika mycket arvode varje månad som ordförande i Omsorgsnämnden, med en budget på 377 miljoner att ansvara över. Alla som är någorlunda insatta förstår att anledningen till detta är att Socialdemokraterna och Centerpartiet ska ha lika många ordförandeposter och att makt är överordnad ekonomin.

De fantastiskt, företagarvänliga Moderaterna skriver också att det krävs företagsinvesteringar i kommunen och nämner bland annat skol och fritidsverksamhet som en investering. Där är Moderaterna och jag helt överens. Det är en god och lönsam investering att se till att barn och unga får den allra bästa omsorg och utbildning och det kostar pengar.

När kommunfullmäktige fastställde budgetramarna röstade Moderaterna emot det förslag som skulle kunna ha fredat uppsägningar inom just skol och fritidsverksamheterna. På riksnivå drar dessutom Moderaterna in statsbidragen så dom medverkar på dubbel nivå till försämringar för barn och ungdomar.

Ordspråket säger att det ibland är mycket prat men lite verkstad. I Jan Hedlunds fall kan man nog säga att det är mycket prat och ingen verkstad. På kommunens hemsida går att läsa att Jan Hedlund kallar sig det tredje kommunalrådet, mig veterligt är Jan Hedlund Oppositionsråd och inget kommunalråd. Hans identifikation gör dock att det blir lättare att förstå varför Moderaterna inte lägger egna skarpa förslag utan jamsar med i Socialdemokraternas och Centerpartiets förslag.

Det ger dålig smak i munnen Janne när du kritiserar Marit Holmstrand utan att ha ett enda eget förslag som skiljer sig från hennes, förutom 3 miljoner i BUN. 3 miljoner är en droppe havet när kommunens totala budget ligger på närmare 1 miljard.

Nej, Janne, till och med moderata väljare tycker nog att du ska presentera Moderaternas utvecklingsplan för Ljusdals kommun. Med en månadslön på en bra bit över 30. 000 borde du kunna uträtta mycket, mycket mer.

 

Mer läsning

Annons