Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket pengar till idrotten

Hur mycket pengar som kommunerna lägger på idrotten varierar kraftigt över landet. Vid en jämförelse placerar sig Söderhamn högt upp på listan.

Riksidrottsförbundet har genomfört en undersökning och frågat alla Sveriges kommuner hur mycket pengar de satsar på idrotten. Både i form av bidrag till föreningar och annan hjälp som driftbidrag för idrottslokaler.

Det var kommunens fritidsansvarige Mattias Regnander som svarade på frågorna.

– Bidragen är väldigt viktiga och bra instrument för att stödja idrotten, men det är också viktigt att kommunen hjälper föreningslivet på andra sätt än rent ekonomiskt. Det finns andra vägar att gå också, säger han.

I Söderhamn satsar kommunen 2011 i genomsnitt 188 kronor per invånare på idrott. Det är bra i jämförelse med andra, men variationerna över landet är stora: från sju kronor och upp till 547 kronor per invånare.

Generellt ligger kommunerna i Gävleborgs län högt i rankingen och länet placerar sig på en fjärdeplats i landet med 162 kronor satsade kronor per invånare. Bäst i landet är Jämtlands län med 184 kronor. Sämst är kommunerna i Stockholms län som i genomsnitt lägger 85 kronor per invånare för idrottens räkning.