Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket omtanke och kärlek

Det finns en allmän sanning om att familjehem bara vill tjäna pengar och det är media som startat ryktesspridningen. 

Varför måste familjehem vara en företagsamhet med profit? Jag fick den här frågan på min blogg. Det vore bra att föra en öppen debatt om den ekonomiska ersättningen, för min uppfattning är att det skrivs väldigt mycket på internet att "familjehem gör det för att tjäna pengar" eller som frågeställaren på bloggen skrev: "Om ett barn behöver ha hjälp så ska det vara av kärlek för den som vill hjälpa, inte för att få ersättning då är det bara i dennes eget intresse, jag kan bara säga att fy fan för familjehem som ska tjäna pengar på barn som far illa."

Jag har varit familjehem i nio år och är väldigt aktiv inom den familjehemsvården, jag har aldrig träffat någon som vill göra ekonomisk vinst på sitt engagemang. Men jag är inte naiv och tror att det inte finns sådana människor, det finns nämligen människor som utnyttjar samhället i alla samhällsklasser/ folkslag/grupperingar. 

Det går inte att generalisera och det är det ni gör genom att döma ut och nervärdera alla familjehem. Ni nervärderar också de barn som placeras eftersom ni ger en bild av att det inte finns vuxna som vill ta hand om dem av omtanke och kärlek – det är bara pengarna som är viktigt.

8 900 kronor är summan som ett familjehem får om de har det högsta arvodet enligt de kommunala riktlinjerna och då har barnet oftast väldigt stor problematik. Jag undrar om de som har åsikter om familjehem har öppnat upp sitt eget hem för ett främmande barn eller tonåring? Har de erfarenhet ha ansvar över barnets välmående, skolarbete, sociala utveckling, allmänbildning och samtidigt få relationerna till alla personer att fungera? Som familjehemsförälder är du tillgänglig för det placerade barnet dygnen runt, alla dagar i veckan och du har inte rätt till a-kassa, semester eller tjänstepension. 

Jag skulle önska att media ger av en bild av familjehemsvården som stämmer bättre med verkligheten. Majoriteten av familjehemsföräldrarna gör sitt allra bästa för att det placerade barnet ska få möjligheten till ett bra liv, ingen vanvård alltså. De allra flesta familjehem har kontrollerats av socialtjänsten under de senaste 20 åren och att kontrollen sker regelbundet. Det är dessutom inte bara utdrag från misstanke- och brottsregistret som skickas in utan också utdrag från socialregistret, kronofogden och försäkringskassan. 

Av de tonåringar som placerades före de fyllt 10 år visade en undersökning år 2011 att det var 71 procent som klarat gymnasiekompetensen efter årskurs 9. Med tanke på att resultatet hos vanliga svenska barn var 86 procent säger dessa siffror mer om skolan än placerade barn. Är det inte fantastiskt att så många av de barn som omhändertagits av samhället och all den problematik som dessa barn har, klarar grundskolan med godkända betyg? 

Det verkar finnas en allmän sanning som skapats genom media och ryktesspridning att familjehem tar emot barn för att kunna tjäna pengar. Jag har hittills inte mött någon som tagit sig an uppdraget för att få en lyxtillvaro utan det är av kärlek och omtanke som de familjer jag känner har blivit familjehem, de vill hjälpa barn och ungdomar som far illa. Det som samhället däremot behöver förstå är att ersättningarna till familjehemmen behöver vara realistiska för att undvika avbrutna placeringar, lika viktigt är möjligheten att få någon slags återhämtning för att orka vara en bra familjehemsförälder. Det går inte att ha en naiv inställning och tro att enbart kärlek kan driva en familj och laga ett barn som har ett tungt bagage inom sig, en sådan inställning bränner ut de vuxna. 

Egentligen är det en enkel matematik: Bra förutsättningar ger nöjda familjehem och nöjda familjehem kan göra sitt allra bästa för det placerade barnet och dessutom blir de den allra bästa reklamkampanjen för familjehemsvården. 

Eva-Lena Edholm, f.d Rengsjöbo numera Gävle

f.d. familjehem, magister i barn- och ungdomsvetenskap och föreläsare. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel